Investitorii straini privesc cu ingrijorare evenimentele din ultimele zile de la Chisinau. Mediul de afaceri din Republica Moldova risca sa isi piarda si putinii investitori, pe fondul castigarii alegerilor de comunisti si urmare a violentelor din ultimele zile, estimeaza expertii romani si moldoveni, chestionati de catre DailyBusiness.ro.
Directorul executiv al Asociatiei Investitorilor Straini din Moldova (FIA), Dinu Armasu, declara ca, urmare a mentinerii comunistilor la putere si a tensiunilor din ultimele zile, se asteapta ca efectul in mediul investitional sa fie unul puternic negativ.
"Si asa aveam probleme cu perceptia mediului investitional. Abia reusisem sa generam un climat de oarecare stabilitate, multe firme straine anuntandu-si intentiile de a intra in Moldova. In conditiile in care comunistii vor avea, practic, controlul total, ma astept la efecte negative ", spune Armasu, pentru DailyBusiness.ro.
Reprezentantul FIA, organizatie ce grupeaza investitori precum Lafarge, Raiffeisen, Metro, Orange, Ernst&Young, spune ca are deja semnale de ingrijorare din partea investititorilor straini, inclusiv din Romania.
"Cei prezenti deja aici cunosc foarte bine situatia, au reusit sa treaca peste toate piedicile birocratice, sa se adapteze modului in care statul gestioneaza administrativ si legislativ Moldova. Majoritatea spera ca alegerile vor aduce o schimbare si ca apropierea de Uniunea Europeana va fi accelerata. Din pacate, rezultatele alegerilor, tensiunile care au urmat, toate acestea creaza o perceptie de instabilitate care va afecta cu siguranta planurile investitionale", a mai spus Dinu Armasu.
Printre cei mai importanti investitori straini in Moldova sunt Societe Generale, Lukoil, Union Fenosa, Lafarge, France Telecom, Metro, Knauf si Horizon Capital, un fond de investitii care in Moldova acopera domeniul alimentar si cel bancar.
Printre investitorii straini prezenti in Moldova, via Romania, se afla Metro Cash& Carry si Anchor Grup, dezvoltatorul centrelor comerciale Bucuresti Mall si Plaza Romania, care au facut in ultimii 5 ani investitii de aproximativ 100 de milioane de euro in Republica Moldova.
Metro detine trei magazine in Moldova, primul fiind deschis la sfarsitul lui 2004. Pe de alta parte, in toamna anului trecut, Anchor Grup a inaugurat primul mall din Republica Moldova printr-o investitie de 50 de milioane de euro. Shopping MallDova din Chisinau a fost construit in parteneriat cu Leogrant, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de pe piata din Moldova.
Potrivit autoritatilor, anul trecut, investitiile straine directe in economia Moldovei s-au ridicat la 815 mil.dolari, in crestere cu 43,4% fata de anul precedent.
Agentia Fitch trage semnalul de alarma
Temerile investitorilor straini prezenti in Moldova primesc o confirmare si din plan extern. Agentia de rating Fitch si-a exprimat, miercuri, ingrijorarea fata de situatia din Moldova, avertizand ca ar putea cobori ratingul Moldovei.
"Rating-ul Moldovei de B minus deja include un risc politic semnificativ, insa daca tensiunile vor fi severe, pe termen lung si cu impact asupra economiei, este de asteptat sa modificam acest calificativ", a declarat seful Fitch pentru Europa Emergenta, Edward Parker.
"Parca am mai vazut filmul asta. Moldova, in loc sa invete din exemplul Romaniei, face exact pe dos, iar impactul economic va fi unul puternic, mai cu seama ca sunt aproape dependenti de fondurile externe, de la banii UE pana la remiterile muncitorilor care lucreaza in strainatate", spune analistul economic Cristian Dinulescu.
Republica Moldova, spun, de altfel, analistii economici, trece in aceste zile prin cea mai grava criza din zbuciumata sa istorie. Moldovenii au probleme pe toate planurile - politic, administrativ, economic si social.
Alegerile parlamentare de duminica, suspectate de Opozitie ca fiind falsificate, au adus, pentru a treia oara consecutiv la putere Partidul Comunistilor.
In plan administrativ, spun analistii economici, fostul regim, reales duminica, a conservat un aparat supra-dimensionat, iar legislatia este caracterizata ca fiind extrem de stufoasa si prea putin stimulativa pentru mediul de afaceri.
Intr-o economie dependenta de resursele energetice ale Moscovei, intitativa privata este restransa, iar un sfert din populatia de 4 milioane de locuitori lucreaza in strainatate. Si asta in conditiile in care in Moldova, salariul mediu este de 230 de dolari, cel mai mic din Europa, iar produsul intern brut a fost in 2008 de 2500 de dolari pe cap de locuitor. Spre comparatie, in Romania, PIB-ul a atins anul trecut nivelul de 12.200 de dolari per locuitor.
In aceste conditii, rezultatul alegerilor de duminica si protestele violente ce au urmat, soldate cu devastarea sediilor Parlamentului si Presedintiei, nu fac altceva, in opinia specialistilor, decat sa atarne inca o piatra de moara la efortul Moldovei de modernizare si integrare europeana.
Armasu: Tensionarea relatiilor cu Romania va afecta mediul de afaceri
Directorul executiv al Asociatiei Investitorilor Straini din Moldova (FIA), Dinu Armasu, spune ca autoritatile de la Chisinau gresesc atunci cand tensioneaza relatiile cu Romania.
In conditiile in care Bucurestiul a sustinut Moldova in procesul de integrare europeana, introducerea vizelor pentru romani va afecta mediul de business, mai cu seama ca multe dintre afacerile straine din Moldova sunt conduse din Romania, spune reprezentantul investitorilor.
"Am avut multi investitori romani interesati sa vina in Moldova, dar de cele mai multe ori, regimul comunist i-a descurajat. Cei care au reusit totusi sa intre in Moldova inregistreaza afaceri foarte bune. Republica Moldova reprezinta un mediu investitional atractiv, insa pentru a atrage investitiile straine, are nevoie de un plan de reforme economice si legislative. Am incercat sa venim cu initiative, cu proiecte concrete, dar am fost indepartati", a declarat reprezentantul investitorilor straini din Moldova.
"S-au preferat investitiile rusesti celor occidentale", explica analistul economic Cristian Dinulescu. "Acum insa, pe fondul prabusirii Rusiei, banii vin mai greu de la Moscova, iar autoritatile moldovene, in loc sa atraga cat mai multi investitori din Romania, din UE, continua sa puna piedici de genul vizelor", a mai spus analistul.
Moldova a intrat in recesiune
Potrivit analistilor economici de peste Prut, Moldova se afla in prezent in recesiune.
"Comertul, constructiile, consumul - factori care asigurau pina nu demult cresterea economica in Republica Moldova - au intrat acum in recesiune si nu se stie cit de grava va fi scaderea. ", a declarat, pentu Moldova Azi, expertul Veaceslav Ionita, profesor la Academia de Studii Economice din Moldova. La rindul sau, analistul Anatol Cislaru, spune ca "suntem, probabil, pemuchie de cutit in ceea ce priveste situatia economica".
Potrivit reprezentantului investitorilor straini, Dinu Armasu, cel putin trei intreprinderi cu capital strain din Moldova si-au suspendat temporar productia, iar angajatii partial sunt trimisi in concedii de somaj tehnic. Cele mai afectate sectoare sunt: industria textilelor, transportatorii, companiile producatoare de materiale de constructii si retelele comerciale.
"In comunicatii, se pare ca lucrurile sunt stabile. In sectorul bancar, relativ stabile. Da, remitentele au scazut, insa, panica nu exista, nu se retrag masiv depozitele. Afacerile curente merg normal. Retailerii sunt in minus. Bunurile de consum au scazut in vanzari. Criza din Ucraina amplifica fenomenul de contrabanda", a declarat Armasu.
Intre timp, de la guvern, semnalele sunt optimiste. Premierul interimar Zinaida Greceanii a recunoscut recent, in premiera, ca economia Moldovei intampina dificultati in contextul crizei, dar ca situatia nu este atat de grava.
"Nu am spus niciodata ca nu vom fi afectati. Am spus ca mai putin ne afecteaza criza financiara, deoarece nu avem capital speculativ care sa fuga din tara si piramide financiare, care sa se prabuseasca, insa efectele crizei economice sunt resimtite, in special, in industrie", a raspuns prim-ministrul Zinaida Greceanii.
Ultima data, Republica Moldova a fost afectata de recesiune economica in 1999, cind Produsul Intern Brut a scazut cu 3,4%, dupa criza financiara din Rusia, cu care Moldova are strinse legaturi comerciale. Intre 2001 si 2008, economia a progresat cu ritmuri cuprinse intre 3 si 7,5%, iar bugetul pe acest an a fost construit pe o prognoza de crestere economica de 6%.
Cum insa Rusia a intrat in criza, Moldova, mult prea dependenta de Moscova, a urmat-o, iar imaginile recesiunii din 1999 revin din nou in amintirea oamenilor.
"Economia este in criza, iar daca viitorul guvern nu va lua masuri concrete menite sa salveze ce se mai poate salva, sa incurajeze investitiile straine, sa reformeze legislatia in asa fel incat sa permita accesul capitalului, situatia va fi extrem de grava", a conchis directorul executiv al Asociatiei Investitorilor Straini din Moldova.
Sursa: Daily Business