Declaraţia purtătorului de cuvînt pentru politică externă, Gert Weisskirchen, şi a purtătorului de cuvînt adjunct pentru politică externă, Markus Meckel, din cadrul fracţiunii SPD din Bundestag-ul german privind dezordinile din Chişinău după victoria comuniştilor la alegerile parlamentare din Republica Moldova:
"Preşedintele Vladimir Voronin în calitatea sa de încă-preşedinte poartă responsabilitatea principală pentru înrăutăţirea situaţiei politice din Republica Moldova. Expunerile lui din seara alegerilor, precum că în cadrul majorităţii absolute a comuniştilor ce se contura, orice discuţie cu opoziţia democratică aleasă în Parlament ar fi devenit de prisos, a dus la revărsarea butoiului. Partidelor de opoziţie li s-au creat obstacole masive în timpul campaniei electorale şi înaintea acesteia, fiindu-le blocat accesul la mass-media publică, iar preşedinţii acestora fiind inundaţi de acuzări de către instanţele de judecată.
Lucrul încă valabil acum este de a face tot posibilul pentru crearea unei baze comune pentru un dialog politic cu cele trei partide liberale de opoziţie alese în Parlament. Cea mai importantă măsură în stare să creeze încredere, este de a asigura în mod urgent libertatea mass-mediei publice şi de a efectua o raportare obiectivă şi cuprinzătoare despre alegeri, demonstraţiile paşnice de lunea trecută şi cauzele acţiunilor violente din 7 aprilie, precum şi despre responsabilităţile tuturor părţilor pentru acestea. Pe lîngă prejudiciile aduse edificiilor guvernării, acestea au avut drept consecinţă şi zeci de persoane rănite şi un caz de deces. Anume în aceste zile este necesar ca organele statului să asigure garantarea demonstraţiilor paşnice şi securitatea demonstranţilor.
Problema renumărării voturilor sau a unei posibile repetări a alegerilor parlamentare ar trebui analizată deschis, la fel ca şi renunţarea la acuzaţiile aduse opoziţiei precum că ar fi un lachei al statelor vecine şi ar fi planificat o lovitură de stat.
Toate acţiunile Republicii Moldova împotriva Uniunii Europene, cum este introducerea vizelor pentru cetăţenii Uniunii Europene din România, expluzarea ambasadorului român de la Chişinău, nu conduc la o degajare a situaţiei, ci mai curand, vin în mod deschis, în contradicţie cu declaraţiile oficiale prifind politica moldovenească de integrare europeană".