Interviu cu Victor Chirilă, director de programe la Asociația pentru Politică Externă
Formal Republica Moldova poate impune un regim de calatorie cu vize pentru cetatenii Romaniei, insa aplicare aunei astfel de regim in raport cu o tara membra a Uniunii Europene defavorizeaza Rpublica Moldova in aspiratiile ei europene, e de parere Victor Chirila, director de programe la Asociatia pentru Politica Externa de la Chisinau.
"Pentru a purta un dialog constructiv cu Bruxelles-ul, trebuie desigur sa te gandesti in primul rand la relatiile cu statele membre ale Uniunii Europene. Daca ne dorim intr-adevar sa incepem cat mai curand negocierile cu Uniuea Europeana asupra unui nou acord, de asociere de aceasta data, desigur nu putem face abstractie de relatiile cu tarile membre ale Uniunii" , a subliniat Victor Chirila, adaugand ca un asemnea demers va afecta negativ nu doar relatiile politice, cele sociale si culturale ale Republicii Moldova cu Romania, ci si, in primul rand, relatiile economice. "Sa nu uitam ca Romania este, practic, cel mai important partener economic. Anul trecut Romania a devenit primul nostru partener comercial, a precizat el.
Analistul politic moldovean are impresia ca toate acuzele la adresa Romaniei, invinuita ca ar fi inspirat si chiar finantat actiunile de protest anticomuniste de la Chisinau, sunt bazate pe emotii, nu pe fapte care ar putea dovedite.
Romania ar putea adopta masuri de raspuns, ca de exemplu sanctiuni economice similare celor aplicate acum cativa ani de Federatia Rusa in raport cu Republica Moldova, insa o asemenea replica e nedorita, pentru ca va afecta, intai de toate, pe cetatenii simpli si nu pe guvernanti. "Nu cred ca, de exemplu, daca Romania va impune o taxa pentru vizele pe care le elibereaza aici, la Chisinau, cetatenilor moldoveni, asta i-ar afecta pe oficialii nostri. Pentru ca oficialii nostri calatoresc fara vize, cu pasapoarte diplomatice", a remarcat Victor Chirila, iar cat priveste eventuale sanctiuni economice, a mai spus el, acestea vor lovi in business-ul mic si mijlociu, sau in producatorii agricoli, care stau la baza relatiilor comerciale moldo-romane, si nu in intreprinderile mari a caror prosperare cauta sa o asigure puterea de la Chisinau.
Sursa: Europa Libera