Centrul de telecomunicatii speciale (CTS) din Republica Moldova a anunţat că a depistat două atacuri cibernetice orientate împotriva resurselor informaţionale ale Aparatului preşedintelui RM. Potrivit unui comunicat al CTS, unul din cele două atacuri era efectuat de pe o adresă IP din România.
La 8 aprilie 2009, la orele 17:55 ora locală, Întreprinderea de Stat "Centrul de telecomunicaţii speciale" a depistat un atac cibernetic masiv (DDoS), orientat spre blocarea funcţionării resurselor informaţionale ale Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova.
Analiza incidentului a demonstrat că atacul a fost organizat de către un hacker sau un grup de hackeri, prin intermediul unei reţele „Botnet” care reprezintă o reţea de calculatoare virusate.
În urma verificării detaliate a fişierelor de statistică, Î.S. "Centrul de telecomunicaţii speciale" a constat că sursa atacului reprezintă o reţea controlabilă de calculatoare virusate, dislocate în diferite regiuni a reţelei Globale Internet. Conform datelor statistice ale experţilor internaţionali în domeniul securităţii Informaţionale "SecureWorks", acest tip de reţea poate include circa 150 mln. de calculatoare personale, inclusiv servere conectate la reţeaua Globală Internet. Specialiştii Î.S. "Centrul de telecomunicaţii speciale" au întreprins o serie de măsuri în vederea stopării atacului şi a lansat sistemul de monitorizare.
La data de 10 aprilie anul curent, Î.S. "Centrul de telecomunicaţii speciale" a înregistrat un atac cibernetic masiv de tip „denial-of-service” (DoS) asupra resurselor informaţionale ale Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova. Atacul dat a reprezentat în sine transmiterea unui volum enorm de 3,5 milioane de adresări false (pachete de sincronizare) pe parcursul a 6 minute de la adresa IP ce aparţine unui utilizator al reţelei Internet înregistrate la Bucureşti, România.