ÎN ATENŢIA INSTITUŢIILOR DE PRESĂ CARE VOR AVEA MISIUNEA SĂ OGLINDEASCĂ EVENIMENTUL DIN PIAŢA MARII ADUNĂRI NAŢIONALE DIN MUNICIPIUL CHIŞINĂU ÎN ZIUA DE 12 APRILIE 2009 ŞI ULTERIOR
STIMAŢI COLEGI,
Republica Moldova a devenit de căteva săptămâni o zonă cu pericol sporit pentru jurnaliştii aflaţi în misiune prodesională. Comportamentul de până acum al poliţiei şi al organelor de securitate faţă de jurnalişti a fost disproporţionat, agresiv şi în mare parte ilegal. Autorităţile nu ţin cont de prevederile constituţionale referitoare la dreptul la libera circulaţie, lalibertatea de exprimare, la dreptul jurnaliştilor de a reflecta neîngrădit de nimeni evenimente de interes public. Ele se dedau la acte de represiune şi intimidări, urmărind să facă imposibilă exercitarea misiunii profesionale.
Astăzi dimineaţă, începând cu ora 7.00, în spatele Parlamentului şi, în special, în scuarul din spatele sediului Guvernului au fost dislocate forţe importante de trupe de poliţie şi securitate dotate cu echipamente speciale. De rând cu aceste forţe îmbrăcate în uniforme, trezeşte îngrijorarea prezenţa unui detaşament numeros de persoane în civil, care zilele trecute au atacat, au agresat şi au arestat persoane care au participat la manifestaţii şi jurnalişti aflaţi în exerciţiul profesional.
S-a observat, că anume aceste persoane se dedau la provocări şi la intinmidări ale jurnaliştilor.
În aceste condiţii, Uniunea Jurnaliştilor din Moldova recomandă jurnaliştilor locali şi internaţionali, aflaţi în misiune în Republica Moldova următorul comportament:
Membrii echipelor de radio, televiziune şi fotocorespondenţii vor purta veste având imprimate cuvântul „PRESA” sau logourile instituţiei de presă.
Jurnaliştii din presa scrisă/electronică vor purta la vedere legitimaţii/ecusoane care să ateste instituţia de presă pe care o reprezintă.
În caz de reţinere, jurnaliştii vor prezenta legitimaţii ale instituţiilor de presă, legitimaţii de membru ai Uniunii Jurnaliştilor/Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor. La prezentarea lor, autorităţile au obligaţia să dispună eliberarea imediată a jurnaliştilor.
Pentru a evita riscul unor leziuni, jurnaliştii vor urmări în mod deosebit să nu se interpună între manifestanţi şi forţele de ordine în cazul declanşării unei confruntări între acestea.
Valeriu Saharneanu,
preşedinte UJM
CHIŞINĂU
12 APRILIE 2009
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.04.2009Apelul UJM către jurnalişti
Comentarii (0)