Reprezentanţii PL, PLDM şi AMN au declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă că prin participarea celor trei partide la renumărarea voturilor PCRM încearcă să legitimeze rezultatele votului şi să lipsească partidele de opoziţie de posibilitatea de a ataca în instanţă fraudele descoperite. "În acelaşi timp, PCRM încearcă printr-o nouă mistificare să obţină noi mandate de deputat, care i-ar asigura posibilitatea de a alege preşedintele republicii", au menţionat reprezentanţii opoziţiei.
Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Alianţa „Moldova Noastră" consideră că iniţiativa PCRM privind renumărarea voturilor exprimate în cadrul alegerilor parlamentare de la 5 aprilie, precum şi deciziile ulterioare luate de Curtea Constituţională şi de CEC privind desfăşurarea acestei activităţi în data de 15 aprilie, nu sunt în măsură să elucideze fraudarea rezultatelor scrutinului electoral.
„Miile de reclamaţii venite de la alegători şi contestaţiile partidelor de opoziţie nu au avut în vedere încălcări la numărarea voturilor, ci alte tipuri de fraudă: întocmirea frauduloasă a listelor electorale de bază şi suplimentare, inclusiv, creşterea nejustificată a numărului de alegători cu aproximativ 400 000 de persoane, înscrierea în liste a unor persoane care nu locuiesc la adresa indicată, votarea repetată, semnături în dreptul numelor persoanelor decedate şi ale celor plecate peste hotare etc. Iniţierea procedurii de renumărare a voturilor împiedică partidele de opoziţie să continue activitatea de copiere a listelor electorale", se menţoinează în declaraţia celor trei lideri ai PL. PLDM şi AMN, respectiv Mihai Ghimpu, Vlad Filat şi Serafim Urechean.
Liderii PL, PLDM şi AMN au declarat că vor desfăşura în continuare activitatea de verificare a listelor electorale, a corectitudinii lor şi a modului cum s-a votat, urmând ca rezultatele acestei investigaţii de mare amploare să fie prezentate Curţii Constituţionale, opiniei publice şi organismelor internaţionale.
Amintim că CEC a stabilit că procesul de renumărare a buletinelor de vot de la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 va începe la 15 aprilie curent, ora 8.00.
CEC a comunicat că Acest proces se va efectua în conformitate cu Instrucţiunea privind renumărarea buletinelor de vot la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, aprobată de către CEC întru executarea deciziei Curţii Constituţionale nr. 1 din 12 aprilie 2009. Documentul în cauză include prevederi exprese despre recepţionarea / predarea documentaţiei electorale corespunzătoare de la / la instanţele de judecată, consiliile electorale de circumscripţie, birourile electorale ale secţiilor de votare, modalitatea concretă de renumărare a voturilor, transmiterea în data de 16 aprilie 2009 la CEC a informaţiei privind totalizarea rezultatelor renumărării voturilor. Buletinele de vot din secţiile de votare din afara ţării vor fi renumărate de către Consiliul electoral de circumscripţie Chişinău în prezenţa reprezentanţilor concurenţilor electorali şi observatorilor acreditaţi, precum şi reprezentanţilor Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.
Pentru organizarea renumărării voturilor, Comisia a degrevat, cu începere de la data de 13 aprilie pînă la 17 aprilie 2009, de la locul de muncă permanent întreaga componenţă a consiliilor electorale de circumscripţie electorală. La rândul lor, consiliile vor atrage de la locul de muncă permanent membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare.