Liderii PL, PLDM şi AMN au prezentat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, primele rezultate verificării listelor electorale, care denotă clar acte de fraudare a alegerilor.
Veaceslav Negruţă, concurent electoral pe listele PLDM, a declarat că fraudarea alegerile parlamentare a început cu mult înainte, începând cu faptul că CEC a anunţat un număr de alegători înscrişi pe listele electorale, care depăşea cu câteva sute de mii numărul alegătorilor înscrişi pe listele de bază la alegerile anterioare.
Veaceslav Negruţă a declarat că cifra prezenţei la vot de 59,5% anunţată în seara zilei de 5 aprliie a fost menţinută şi după numărarea a 100% din buletine, ceea ce este dubios, deoarece numărul de participanţi la vot era în creştere. “Dacă exludem din listele de bază populaţia care este plecată peste hotare - 600 mii -1 mil., gradul de participare ajunge până la 80%. Este incredibil. Aş vrea să văd cum CEC va demonstra această cifră, pentru că nici decum nu ajungem la această cifră, dacă raportăm numărul de participanţi la lista de bază”, a declarat Veacelsav Negruţă.
Astfel, Nerguţă a spus că, potrivit datelor prezentate de autorităţi, numărul alegătorilor a crescut cu 474 525 mii cetăţeni sau cu 21% faţă de anul 2007. Ulterior s-a purces la colectarea, prin instituţiile de învăţământ a informaţiilor privind părinţii plecaţi peste hotare. Ulterior această informaţie era stocată la Ministerul Dezvoltării Informaţionale (MDI), care a fost folosită în ziua alegerilor. Ulterior a avut lor eliberarea masivă a fişelor de însoţire a buletinelor de identitate sau a formei 9 de către MDI, înscrierea persoanelor necunoscute la adresele de reşedinţă a mai multor cetăţeni, prin utilizarea registrului populaţiei deţinut de MDI, reînvierea morţilor în listele de bază şi participarea lor la vot.
Preşedintele PLDM Vlad Filat a declarat că în Cahul în 28 de secţii verificate (43% din cele 65 de secţii) au fost depistate 344 de persoane care au votat fără ca să prezinte actele de identitate, fără prezentarea certificatului de vot – 96 de persoane, voturi pentru persoane, care lipsesc din ţară – 2 persoane. “În total, în Cahul au fost depistate 2036 de fraude, ceea ce reprezintă 10,6% fraude din numărul total al alegătorilor”, a declarat Filat.
La rândul său, preşedintele PL Mihai Ghimpu a spus că 5166 de persoane au fost înregistrate la mai multe secţii de votare în mun. Chişinău, persoane diferite cu acelaşi nr. al buletinului de identitate – 3280 de persoane. În alte trei raioane – au votat fără act de identitate 1600 de persoane. Au votat cu alte acte decât cele prevăzute de legislaţie – 1500 persoane. Falsificarea semnăturilor – 1000 de persoane. Votare multiplă – câteva sute. Persoane decedate incluse în liste – câteva mii. În Drochia, un cetăţean a aruncat 4 buletine în urna de vot. Într-un sat de 300 de persoane, 6 dintre ei votat cu diferite fişe de însoţire. În s. Drepcăuţi, r. Briceni, 171 de persoane sunt scrise că au votat acasă, dar lipsesc semnăturile. Totodată, Ghimpu a adus drept exemplu cazul unui tânăr care a “reuşit” să voteze la Bucureşti şi în s.Ghişcova, r-nul Orhei.
Preşedintele AMN Serafim Urecheanu a adăugat că, probleme colectate până în przent demonstrează faptul că la baza fraudelor a stat substituirea listelor electorale întocmite de pimării cu cele oferite de MDI. “Astfel, a fost majorat numărul alegătorilor, fiind incluse persoane decedate, minore sau chiar inexistente.. S-a pregătit terenul ca altcineva sî voteze în locul lor”, a spus Urechean. Spre exemplul. în raionul Cahul numărul de alegători s-a majorat cu 18 mii-. Potrivit lui Urehcean, pentru a facilita votarea în locul acestora, sau pe liste suplimentare, persoane controlate de comunişti au primit mai ulte fişe de însoţire a buletinelor de identitate, sau buletine suplimentare - peste 100 mii pe ţară. Totodată, au fost tipărite circa 150 mii buletinde de vot. Spre exemplu în comuna Băcioi, mun. Chişiău, lista suplimentară conţinea 123 de persoane, la staţiunea balneară “Bucuria” din Vadul lui Vodă pe listrele suplimentare figurează 173 persoane iar la centrul Speranţa – 252. Toate aceste liste nu conţin date privind
adresele de domiciliu şi datele din uletinul de identitate, ceea ce impune anularea ei ca necorespunzătoare cu legislaţia.
Liderii celor trei partide au declarat că vor prezenta la CEC primele rezultate ale verificării lictelor electorale şi vor solicita prelungirea procesului de verificare. Potrivit unor date, opoziţia a reuşit să “copie” doar 70-75% din listele electorale şi la moment nu deţinte copiile de pe listele electorale de peste hotare. Procesul de scanare a listelor a fost stopat în urma deciziei Curţii de Apel. Cei trei lideri ai opoziţiei au declarat că vor ataca în instanţă această decizie.
După verificarea tuturor listelor electorale, probele vor fi prezentate Curţii Constitiţionale, care urmează să analizeze probele şi să decidă asupra invalidării alegerilor. Potrivit lui Mihai Ghimpu, legislaţia nu prevede câte procente din voturi trebuie să fie fraudate pentru ca alegerile să fie invalidate şi că probele adunate de opoziţie vor fi suficiente pentru invalidarea alegerilor.
Totodată, în cazul alegerilor repetate, PCRM, car a iniţiat fraudele, ar trebui scos din competiţia electorală.
Conform legislaţiei, Curtea Constituţională urmează să adopte decizia privind validarea sau invalidarea alegerilor în temen de 2 luni de la data desfăşurării scrutinului. Totodată, în cazul în care se decide organizarea alegerilor repetate, acestea trebuie să se desfăşoare timp de 2 săptămâni, fără campanie electorală.
Deşi Curtea Constituţională nu a validat încă alegerile, CEC a publicat deja listele cu mandatele deputaţilor în noul Parlament.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.04.2009PL, PLDM şi AMN au prezentat schemele de fraudare a alegerilor din 5 aprilie 2009
Comentarii (0)