Grupul ALDE (Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa) din Parlamentul European a emis, in dupa-amiaza zilei de miercuri, 15 aprilie, un comunicat de presa cu privire la situatia din Republica Moldova.
Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE) va intreprinde toate demersurile pentru organizarea unei dezbateri privind situatia din Moldova, inclusiv cu declaratii din partea Comisiei Europene si a Consiliului de Ministri, in sesiunea plenara de saptamana viitoare, de la Strasbourg.
Liberalii si Democratii Europeni deplang lipsa de reactie a UE pe marginea masurilor de inabusire a protestelor opozitiei, in urma alegerilor parlamentare, precum si pe marginea continuarii retinerii si relelor tratamente impotriva a sute de demonstranti.
“Ne asumam riscul ca tacerea din Bruxelles privind rezultatul disputat al alegerilor Moldovene sa fie interpretata fie ca ignoranta, fie ca aprobare a intimidarii continue a suporterilor opozitiei", a declarat liderul ALDE, Graham Watson.
"Uniunea Europeana trebuie sa semnaleze angajamentul sau cu privire la viitoarea stabilitate si dezvoltare democratica a Moldovei, prin Parteneriatul Estic. Guvernul din Chisinau trebuie sa actioneze rapid pentru a repara daunele aduse credibilitatii sistemului politic Moldovean, provocate de relatari privind falsificarea voturilor si incalcarea drepturilor omului. Publicarea numelor tuturor protestatarilor retinuti si acordarea accesului, in celulele unde sunt tinuti, a familiilor si avocatilor acestora, ar fi un prim pas in aceasta directie", a mai spus europarlamentarul.
Europarlamentara Renate Weber (PNL, Romania) a declarat: "În urma alegerilor din 5 aprilie se înregistrează în Moldova un şir interminabil de încălcări grosolane ale drepturilor omului de către autorităţile moldovene. Siguranţa personală nu mai există, tineri şi chiar minori au fost pur şi simplu ridicaţi de pe stradă şi supuşi unor tratamente inumane şi chiar torturaţi.
Vânătoarea de jurnalişti, practicată atât împotriva jurnaliştilor moldoveni cât şi străini, face ca libertatea de exprimare practic să nu mai existe. S-a ajuns până acolo încât autorităţile moldovene refuză propriilor cetăţeni dreptul de a intra în ţară.
Europarlamentarii trebuie să fie fermi în condamnarea acestor acţiuni, pentru că ei vorbesc în numele cetăţenilor care i-au trimis în Parlamentul European, iar cetăţenii noştri nu tolerează astfel de comportamente nedemocratice."
Europarlamentarii ALDE – Baroneasa Emma Nicholson (UK) si Henrik Lax (Finlanda) - au fost observatori UE la alegerile parlamentare moldovene. Baroneasa Nicholson si-a exprimat profunda ingrijorare cu privire la corectitudinea recentelor alegeri, pe fondul acuzatiilor de inregistrare fraudulenta a alegatorilor si in conditiile in care mass-media este controlata de stat.
“Raportul OSCE a fost mult prea entuziast privind alegerile”, a spus Baroneasa Nicholson. “La granita transnistreana am vazut barbati si femei in toata firea plangand pentru ca politia locala le interzicea sa ia autobuzul peste granita, pentru a vota in Moldova. Unii au insistat si au gasit alte metode de a calatori, insa au fost inregistrati video, li s-au luat actele si au fost amenintati cu pierderea slujbelor. Un candidat mi-a spus ca a pierdut o mie de voturi de la oameni carora li s-a refuzat accesul in Moldova", a declarat baroneasa.
"Sunt foarte ingrijorata cu privire la retinerea prelungita a unui numar mare de tineri moldoveni, fara a se sti cine, cum si unde ii retine. Regret puternic moartea unui al doilea tanar aflat in custodia politiei si cer autoritatilor sa le asigure un tratament care sa nu le puna in pericol siguranta si sa le asigure accesul la o aparare corecta.", a mai adaugat Emma Nicholson.