După ce a avut mai convorbiri telefonice cu oficialii europeni, s-a întâlnit cu Kalman Mizsei şi după ce premierul în exerciţiu al Cehiei, precum şi o delegaţie a UE au anunţat că doresc să vină constate la faţa locului situaţia din Moldova, şeful statului Vladimir Voronin a dispus eliberarea celor arestaţi în urma acţiunilor din 7 aprilie.
Preşedintele Moldovei, Vladimir Voronin, a declarat, miercuri, în cadrul unei adresări către populaţie că s-a adresat organelor de drept cu o cerere de sistare a tuturor formelor de urmărire a participanţilor la acţiunile de protest stradal.
"Profitând de apropierea celei mai luminoase sărbători a tuturor creştinilor ortodocşi, îi îndemn pe toţi participanţii la procesul politic din Republica Moldova să revină pe făgaşul dialogului civilizat", a declarat Voronin.
"Reprezentanţii lumii interlope şi recidiviştii care au profitat de situaţia politică complicată vor rămâne în locurile de detenţie. Pentru toţi ceilalţi participanţi la evenimentele din 7 aprilie, cer organelor abilitate iniţierea amnistiei totale şi solicit sistarea tuturor formelor de urmărire a participanţilor la acţiunile de protest stradal", a accentuat în declaraţia sa Vladimir Voronin.
În aceeaşi zi, Voronin a avut o întrevedere cu Înaltul Reprezentant al UE în Moldova, Kalman Mizsei. Potrivit serviciului de presă al Preşedinţiei, Vladimir Voronin şi Kalman Mizsei, au convenit asupra iniţierii unor acţiuni de conciliere naţională, de natură să unească întreaga societate.
Totodată, premierul în exerciţiul al Cehiei, care reprezintă preşedinţia actuală a Uniunii Europene, Mirek Topolanek, a anunţat miercuri, în cadrul unei convorbiri telefonice cu Vladimir Voronin, că va întreprinde la 22 aprilie curent o vizită la Chişinău, pentru a se documenta la faţa locului cu evenimentele, care au loc în Moldova.
Mirek Topolanek a menţionat că urmăreşte cu multă atenţie situaţia din Moldova, în particular, după alegerile parlamentare din 5 aprilie şi că înţelege complexitatea stării de lucruri create urmare a actelor violente ale protestatarilor.
Vladimir Voronin l-a informat pe prim-ministrul în exerciţiu al Cehiei despre convorbirea telefonică purtată recent cu Javier Solana, Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă şi securitate comună, în cadrul căreia a propus delegarea unei misiuni a UE în Moldova pentru documentare pe marginea evoluţiei evenimentelor după alegerile parlamentare din 5 aprilie.
Amintim că marţi, la Bruxelles, reprezentantul Comisiei Europene, Cristiana Homan, a declarat că Uniunea Europeană este gata să delege în Moldova o misiune de monitorizare a situaţiei din Chişinău, "Putem delega în capitala Moldovei o misiune pentru determinarea tuturor factorilor, care ar permite acordarea asistenţei în soluţionarea problemei", a menţionat Homan într-o declaraţie de presă.
De asemenea, în numele Comisie Europene, Cristiana Homan a salutat decizia autorităţilor moldoveneşti de a număra repetat buletinele de vot din alegerile parlamentare, declarând despre inadmisibilitatea aplicării violenţei şi a încălcării dreptului la libera întrunire.
În acelaşi timp, presa de la Chişinău semnalează un nou caz de arest a unui presupus participant la evenimentele din 7 apriliie. Radu Lungu din Chişinău a fost arestat azi a doua oară, după ce fusese eliberat şi făcea o cură de tratament cu perfuzii, din cauza bătăilor pe care le-a primit.
Avocatul lui Radu a declarat pentru Ziarul de Gardă că acesta a fost reţinut la 7 aprilie şi dus de poliţişti în garajul Parlamentului, unde a fost bătut cu cruzime alături de alţi tineri. Peste vreo 2 ore a fost transferat la sectorul de poliţie Buiucani, cu un Mercedes, unde i s-au legat mâinile cu centura de la propriii săi pantaloni şi a fost pus să stea în genunchi mai multe ore.