Creată la iniţiativa AI - Moldova, alianţa cuprinde următoarele ONG-uri: Institutul de reforme penale, Transparency International, CREDO, Fundaţia Soros, Promo Lex, Juriştii pentru drepturile omului.
Numărul persoanelor reţinute de poliţie în urma protestelor ar fi mai mare decît anunţă Ministerul de Interne, constată un grup de ONG-işti pentru Drepturile Omului, întruniţi pe 16 aprilie într-o şedinţă comună la Chişinău, cu participarea reprezentanţilor Ministerului de Interne şi Procuraturii. Liderii organizaţiilor neguvernamentale constată că tulburările din 7 aprilie la Chişinău, s-au soldat cu foarte multe cazuri de tortură şi au cerut organelor de drept să oprească violenţa împotriva persoanelor acuzate de dezordine în masă la protestele de după alegeri.
Ei au ajuns la concluzia că poliţia nu a intervenit pentru a preveni devastarea sediilor Parlamentului şi Preşedinţiei in data de 7 aprilie. Expertul independent, Vlad Lupan: "Există suficiente dovezi pentru a afirma faptul că listele MAI cu persoanele reţinute după proteste ar fi incomplete. Multe audieri pentru arestarea preventivă au avut loc la comisariatele raionale de poliţie. Avocaţii declară că deseori le este interzis să se întîlnească cu clienţii lor. Procurorii prezintă reclamanţii neîntemeiate pentru arestarea preventivă, iar judecătorii emit decizii neîntemeiate pentru asta. Decizile de arestare pe un termen de 30 de zile au devenit o regulă şi nu o excepţie, iar persoanele nu sunt informate despre dreptul de apel împotriva acestor decizii. Există rapoarte precum că persoanele arestate au fost abuzate fizic."
Ruslan Popa, şeful direcţiei urmărire penală de la Procuratura Generală a spus că pe 16 aprilie în locurile de detenţie se afla 136 de persoane reţinute de pe urma protestelor şi că "cel tîrziu mîine va fi modificată la iniţiativa procuraturii măsura preventivă în privinţa multor persoane care se află în detenţie."
Reprezentanţii Procuraturii au confirmat că în izolatoare s-ar afla persoane cu semne de tortură pe corp şi că deja ar fi fost pornite cîteva dosare. Şi avocatul parlamentar, Anatol Munteanu spune că a descoperit astfel de cazuri: "În rezultatul vizitelor în izolatoare au fost constate anumite leziuni corporale ce au fost fixate în anumit mod în privinţa a 24 de persoane."
Petru Corduneanu, şeful Direcţiei ordine publică a Ministerului de Interne s-a arătat însă nemulţumit că se pune accentul pe cazurile de tortură: "Nicidecum MAI nu apără tortura."
Ca să căute soluţii de prevenire a violenţei de către poliţişti, liderii organizaţiilor neguvernamentale au creat o Alianţă Contra Torturii, care va face lobby în Guvern şi Parlament pentru a îmbunătăţi legislatia. Liderii ONG au deschis linia fierbinte 835808 la care vor aduna plangeri de la persoanele care au suferit de pe urma abuzurilor poliţieneşti.
Sursa: Europa Libera