Membrii Parlamentului European şi-au exprimat solidaritatea cu România în contextul crizei de la Chişinău, cerând restabilirea calmului în Republica Moldova, se arată într-un comunicat al PE.
Membrii PE şi-au exprimat solidaritatea cu ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu, venit să ofere o analiză asupra situaţiei în cursul unei reuniuni extraordinare a Comisiei PE pentru Afaceri Externe şi a delegaţiei pentru relaţia cu R. Moldova.
"Evoluţia situaţiei va depinde de angajamentul nostru în regiune", afirmă preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe, Jacek Saryusz-Wolski.
"Suntem solidari cu România, în condiţiile în care această ţară este membră a Uniunii Europene", i-a transmis Saryusz-Wolski ministrului român de Externe.
Cristian Diaconescu a calificat drept "absolut nefondate" şi "absurde" acuzaţiile preşedintelui moldovean, Vladimir Voronin, privind implicarea României în protestele de la Chişinău.
România a rămas "foarte moderată" în această criză, a subliniat Diaconescu. De altfel, România rămâne "deschisă apropierii" de R. Moldova, continuă Diaconescu, în pofida introducerii vizelor de călătorie pentru cetăţenii români, arestării şi expulzării a 24 de jurnalişti români.
"Aceste măsuri ar trebui condamnate la nivelul Uniunii Europene", insistă şeful diplomaţiei române.
"R. Moldova trebuie să participe la summitul pentru lansarea Parteneriatului Estic", programat la 7 mai, a subliniat, la rândul său, Saryusz-Wolski, reacţionând la declaraţiile lui Voronin, care a sugerat recent că ţara sa ar putea să nu participe la această politică de vecinătate.
Sursa: Mediafax