Preşedinţia cehă a UE a decis ca la următoarea reuniunea a miniştrilor de externe ai UE din 27 aprilie, de la Luxemburg, să fie discutată situaţia din R. Moldova, a declarat ministrul ceh pentru afaceri europene Alexandr Vondra, după întâlnirea de joi cu ministrul de externe Cristian Diaconescu.
"Preşedinţia cehă a UE a decis ca situaţia din R. Moldova să fie trecută pe agenda viitorului Consiliu de Afaceri Generale şi Relaţii Externe (CAGRE) de la Luxemburg, la 27 aprilie", a spus Alexandr Vondra, potrivit unui comunicat de presă. În acelaşi context, ministrul ceh nu a ezitat să îşi exprime preocupările privind decizia României de a simplifica procedurile pentru obţinerea cetăţeniei române. "I-am spus deschis colegului meu român că suntem foarte îngrijoraţi de posibilele riscuri pe care le presupune simplificarea procedurii de acordare a cetăţeniei române", a spus oficialul ceh.
În continuare, Vondra a arătat că el şi Diaconescu au căzut de acord asupra importanţei protejării drepturilor omului şi libertăţilor în R. Moldova. "Actuala situaţie politică instabilă din R. Moldova arată importanţa şi validitatea Parteneriatului Estic, care va fi lansat la summitul din 7 mai, la Praga", a atras atenţia ministrul pentru afaceri europene.
Potrivit preşedinţiei cehe a UE, Parteneriatul Estic are ca obiectiv susţinerea ţărilor la est de UE prin stabilizarea şi consolidarea economiilor lor şi promovarea statului de drept şi a principiilor democratice. Cooperarea în domeniul energetic este, de asemenea, un aspect important al acestui proiect. Lipsa de stabilitate în această regiune ar putea înrăutăţi situaţia şi pune în pericol relaţia cu state membre UE, aşa cum este acum cazul României, se mai arată în comunicat.
Discuţiile de joi de la Praga urmează întâlnirilor pe care ministrul de externe Cristian Diaconescu le-a avut la Bruxelles cu reprezentanţii familiilor politice din Parlamentul European, precum şi analizei realizate de comisia pentru politică externă a PE (AFET) privind situaţia de securitate de la graniţa de est a Uniunii Europene, în urma evenimentelor din Republica Moldova.
Parlamentul European a decis joi să trimită la Chişinău o misiune de evaluare formată din cel mult nouă deputaţi europeni, dar a amânat pentru luna mai adoptarea rezoluţiei prin care urma să îşi exprime îngrijorarea faţă de evoluţiile recente din R. Moldova. Sesiunea plenară a PE din 21-24 aprilie va cuprinde numai o dezbatere despre R. Moldova.
O serie de analişti au arătat că reacţia Uniunii Europene a fost destul de greoaie şi nu destul de fermă, mai ales în ceea ce priveşte încălcările drepturilor omului din R. Moldova şi măsurile discriminatorii impuse României de către autorităţile moldovene.
Sursa: NewsIn