Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
19.04.2009

-- La sarbatoarea Invierii Domnului - 2009, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, adreseaza un cuvant pastoral intitulat "Hristos Cel Inviat, bogatia vietii noastre".
   
Preacucernici si Preacuviosi Parinti,
Iubiti credinciosi si credincioase,

Invierea Domnului nostru Iisus Hristos praznuita In Sfanta si Marea Sarbatoare a Sfintelor Pasti ne arata bogatia iubirii milostive a lui Dumnezeu si a slavei ceresti daruite noua, oamenilor, in Iisus Hristos, ca noi sa fim partasi ai vietii si bucuriei vesnice a Preasfintei Treimi. Bogatia iubirii si slavei dumnezeiesti, impartasita oamenilor in Hristos Cel Rastignit si Inviat, se arata mai ales in darul sfintirii si al invierii dumnezeiesti a omului prin har, precum si in darul invierii trupului omenesc din moarte si stricaciune, pentru a participa la viata, slava si fericirea vesnica din Imparatia cerurilor, dupa ce am primit rascumpararea si iertarea pacatelor, prin jertfa Crucii. Bogatia iubirii covarsitoare a lui Dumnezeu Tatal pentru oameni, aratata in Hristos, lucreaza in omul credincios mai intai taina invierii lui din moartea pacatului si apoi invierea din moartea si stricaciunea (coruptibilitatea) trupului.

Din invatatura Sfantului Apostol Pavel despre legatura adanca dintre Invierea lui Hristos si viata crestina, vedem ca bogatia bunatatii lui Dumnezeu daruita oamenilor in Iisus Hristos ne cheama la fapte bune, prin care noi sa aratam in jurul nostru bogatia lucrarii harului lui Dumnezeu in lume. Vedem, de asemenea, ca slava Invierii lui Hristos ne descopera o alta bogatie decat bogatia materiala, pamanteasca si trecatoare, si anume ne descopera o bogatie spirituala cereasca, netrecatoare, adica bogatia vietii si fericirii vesnice, care se dobandeste prin credinta vie in Iisus Hristos si prin fapte bune.
Iubiti fii si fiice duhovnicesti,

Traim astazi intr-o lume in care oamenii cauta mai mult bogatia materiala trecatoare, decat bogatia spirituala a credintei si a vietii vesnice, iar pe langa saracia materiala tot mai aspra, se arata si o saracire spirituala a oamenilor, ca slabire a credintei, o racire a dragostei fratesti si o diminuare a faptelor bune. In aceasta situatie, este nevoie ca in lumina Invierii lui Hristos, care lumineaza viata crestinului in Biserica si in societate, sa vedem ce ne invata Sfanta Scriptura si Sfintii Parinti ai Bisericii despre bogatie si saracie. Mai precis, sa vedem cand si cum acestea ne impiedica sau ne ajuta sa dobandim mantuirea, adica iertarea pacatelor si unirea cu Hristos, Izvorul vietii vesnice.
Potrivit InvATAturii Sfintei Scripturi, bogatia apartine lui Dumnezeu, insa El o daruieste oamenilor, ca oamenii sa o daruiasca si altora, mai ales saracilor.

Dumnezeu ajuta pe om sa adune bogatia, cand aceasta este o binecuvantare a lui Dumnezeu pentru om. Totusi, bogatia materiala trecatoare, pamanteasca, adica averile si banii, nu trebuie sa fie scop in sine, ci mijloc de a cauta si cultiva bogatia spirituala netrecatoare, cereasca, ce se dobandeste prin iubire fata de Dumnezeu si fata de oameni, prin milostenie si alte fapte bune. Autorii Sfintei Scripturi observa cu intelepciune ca bogatia materiala este vremelnica, nestatornica, trecatoare, ea poate fi furata, poate fi distrusa, poate pieri, ea este inselatoare, ea nu indestuleaza pe om, ea este izvor de cearta si invidie, ea nu poate fi luata de om cu sine dupa moarte, iar cand devine pentru om o patima, bogatia impiedica adesea intrarea lui in Imparatia cerurilor; mai mult, grija excesiva pentru bogatia materiala inabusa adesea rodirea cuvantului lui Dumnezeu in viata omului; iar patima lacomiei de avere sau iubirea de inavutire cu orice pret este sursa a multor nedreptati si neajunsuri.

Relele cele mai mari pe care le poate aduce lacomia de avere vietii spirituale sunt acestea: uitarea de Dumnezeu, parasirea de Dumnezeu, tagaduirea sau negarea existentei lui Dumnezeu, razvratirea contra lui Dumnezeu, lepadarea de Hristos, mandria nesabuita, invartosarea inimii sau lipsa de milostivire, asuprirea semenilor, mai ales a saracilor, inselaciune. Cunoscand aceste consecinte rele ale lacomiei de avere, Mantuitorul Iisus Hristos indeamna pe cei bogati sa-si adune comori in ceruri, intrucat comorile ceresti sunt mai presus de orice bogatie pamanteasca(...)

Cu prilejul Sfintelor Pasti, va adresam tuturor parintesti doriri de sanatate si mantuire, pace si bucurie, dimpreuna cu salutarea pascala: Hristos a Inviat! "Harul Domnului nostru Iisus Hristos, dragostea lui Dumnezeu Tatal si Impartasirea Sfantului Duh sa fie cu voi, cu toti!" (II Corinteni 13, 13)

Al vostru catre Hristos-Domnul rugator,

D A N I E L

Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei, Loctiitor al tronului Cezareei si Capadociei si Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

cuvinte-cheie: IPS Daniel | Pastorala | Paste

Comentarii (0)

 

Related news

Sus