Patriarhul Daniel le-a transmis credincioşilor, în noaptea Învierii, că fiecare om este asemeni unei lumânări, unei făclii de Paşti, iar felul în care arde dă măsura dragostei şi a jertfei de care este capabil şi cu care contribuie la sporirea bunătăţii şi a înţelepciunii în lume.
"Lumânarea pe care o purtăm în mână de Înviere, când răspândeşte lumină, se jertfeşte, se topeşte şi este simbolul vieţii noastre, că numai prin iubire jertfelnică faţă de părinţi, faţă de copii, faţă de cei dragi ai noştri, faţă de semenii noştri în suferinţă sau în necazuri, noi răspândim Lumina în Lume", le-a spus patriarhul, celor peste cinci mii de oameni, veniţi să ia Lumina de la Catedrala Patriarhală.
Înaltul ierarh li s-a adresat credincioşilor din pridvorul reşedinţei patriarhale, arătând că iubirea pe care o dăruiesc semenilor lasă o urmă în fiecare şi că fiecare se apropie de Divinitate în funcţie de sacrificiile pe care a fost în stare să le facă.
"Şi Lumina pe care am răspândit-o prin iubire faţă de alţii se imprimă în sufletul nostru şi o luăm cu noi în veşnicie şi când ne împlinim cu Hristos, Lumina Lumii, atât de mult ne putem apropia de El, câtă Lumină am adunat în timpul vieţii pământeşti prin credinţă, prin pocăinţă, prin fapte bune, prin împărtăşirea cu Sfintele Taine", a spus patriarhul.
"Deci lumânarea de Înviere sau făclia de Paşti este lumina sufletului nostru, de aceea simţim o bucurie deosebită când participăm la Înviere pentru că ne întâlnim cu Hristos care ne iubeşte", a adăugat patriarhul.
Credincioşii adunaţi, de Paşti, pe esplanada Catedralei Patriarhale au remarcat faptul că slujba a fost "atipică" - patriarhul nu a ieşit din reşedinţă mai devreme de miezul nopţii, când a apărut, înconjurat de un sobor de preoţi cu sfeşnice în mână. Patriarhul a rostit chemarea "veniţi de luaţi lumină" şi, în scurt timp, mii de luminiţe au început să ardă în mulţime.
"Lumânarea pe care o purtăm în această noapte în mână este simbol al Evangheliei lui Hristos. Toată învăţătura lui Hristos, Lumina Lumii, se concentrează în lumânarea de Înviere, în făclia de Paşti. Toată pacea lui Hristos şi toată bucuria vieţii lui Hristos se concentrează în lumânarea de Înviere sau în făclia de Paşti, toată viaţa noastră creştină se concentrează în făclia de Paşti. Fiecare dintre noi, când purtăm făclia de Paşti în mână, avem simbolul propriei noastre învieri, purtate de noi înşine în mână", a subliniat patriarhul Daniel.
El a menţionat că, sâmbătă, la Patriarhia Română, a fost adusă, pentru prima dată, Lumina ce apare de Paşti la Mormântul lui Iisus din Ierusalim, considerând-o "o binecuvântare pentru anul acesta, o încurajare şi un îndemn să ne întărim în credinţă, să sporim în fapte bune şi să intensificăm legătura noastră cu Hristos, Lumina Lumii".
După acea parte a predicii, menită să trezească în fiecare individ, indiferent de vârstă, dorinţa de desăvârşire, patriarhul şi-a îndreptat atenţia către tineri, arătând că este important ca ei să fie educaţi astfel încât să perpetueze credinţa.
"Sărbătoarea aceasta ne îndeamnă la o stare de pace, de bucurie, de mulţumire lui Dumnezeu, de recunoştinţă, ne îndeamnă să facem un bine, să spunem un cuvânt bun, să facem o faptă bună şi, de asemenea, să transmitem credinţa noastră celor tineri. Părinţii care oferă multe daruri copiilor - materiale şi trecătătoare - şi nu le-au oferit darul credinţei, e ca şi când nu-i iubesc cu adevărat", a atenţionat părintele patriarh.
Totodată, el şi-a îndreptat gândul spre românii din Basarabia şi din diaspora, afirmând că pe toţi românii îi leagă aceeaşi credinţă şi aceeaşi spiritualitate. Patriarhul le-a urat tuturor sănătate şi bucurie, pace şi fericire, credinţă vie şi puternică.
După predică, credincioşii au putut lua pască sfinţită şi mulţimea s-a redus simţitor, iar slujba a continuat până dimineaţa în Catedrala Patriarhală.
În acest an, Lumina Sfântă care se aprinde în fiecare an, de Paşti, la Mormântul lui Iisus de la Ierusalim, a fost adusă, în ţară, de o delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Varsanufie Prahoveanul.
Lumina Sfântă este considerată un miracol al Ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an, de Paşte, la Ierusalim, când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 şi 14,30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care în primele minute nu frige. AGERPRES
Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
19.04.2009Patriarhul Daniel: Lumânarea de Înviere este lumina sufletului nostru
Comentarii (0)