Rezultatele alegerilor au fost validate miercuri, 22 aprilie, de către Curtea Constituţională, în pofida contestaţiilor depuse de opoziţie.Şedinţa CC a durat peste 5 ore, iar decizia este irevocabilă.
Deşi opoziţia a prezentat probe că circa 20 de mii de voturi, sau cel puţin 10% din numărul total de voturi au fost fraudate, Curtea Constituţională a declarat că problem au fost prezentate prea târziu şi nu le-a examinat.
PL şi AMN au cerut amânarea validării scrutinului din 5 aprilie până la verificarea tuturor listelor electorale. Până la moment, partidele de opoziţie au reuşit să verifice circa 25% din listele alegătorilor. În rezultatul verificării acestora a fost depistat că în actele electorale au fost incluse zeci de mii de persoane inexistente, decedate sau minore, care au votat la 5 aprilie.
Potrivit rezultatelor finale ale alegerilor parlamentare, în noul parlament PCRM va avea 60 de mandate, PLDM – 15, PL – 15, iar AMN - 11.
Decizia CC va fi transmisă la CEC şi va fi publicată în "Monitorul Oficial". Aceasta nu poate fi contestată.
Precum menţionase anterior directorul ADEPT Igor Boţan, Curtea trebuia să adopte o decizie în cel mai scurt timp, pentru a permite noului Parlament să se convoace în prima sa şedinţă până cel târziu pe 5 mai. Aceasta este data limită până la care preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova trebuie, conform Constitutiei, să convoace noul Parlament.
În aceste condiţii, dacaă opoziţia nu va participa la alegerea noului preşedinte, ar putea avea loc alegeri anticipate. Un alt scrutin, de la zero, este organizat în termen de 2 luni în unul din două cazuri: incapacitatea Parlamentului de a numi un nou Guvern din trei încercări timp de 45 de zile sau incapacitatea Parlamentului de a alege un nou preşedinte al Republicii Moldova. Potrivit lui Boţan, opoziţia ar putea obţine convocarea unor alegeri anticipate undeva către sfarsitul lunii iulie, prin blocarea alegerii noului preşedinte, profitand de "mandatul de aur", cel care le lipseste comuniştilor.