O declaraţie convenită la nivelul celor 27 de state membre ale UE şi prezentată joi la OSCE relevă "preocuparea UE faţă de acţiunile unilaterale ale autorităţilor de la Chişinău faţă de România" şi cere R. Moldova să îşi normalizeze relaţiile cu România.
Uniunea Europeană a prezentat, joi, la OSCE, o declaraţie referitoare la evenimentele postelectorale din R. Moldova. Declaraţia UE, convenită la nivelul celor 27 state membre, relevă "preocuparea pentru acţiunile unilaterale ale autorităţilor de la Chişinău faţă de România, stat membru al UE". În acest context, UE a cerut autorităţilor din R. Moldova "să-şi normalizeze relaţiile cu România şi să demareze un dialog în spiritul bunei vecinătăţi".
De asemenea, UE califică, potrivit declaraţiei, drept "excelent şi riguros" raportul şefului misiunii OSCE din R. Moldova, ambasadorul Philip Remler, dedicat evoluţiilor politice postelectorale din R. Moldova. Textul mai arată că UE ia notă de concluziile preliminare ale misiunii internaţionale de observare a alegerilor din 5 aprilie şi subliniază că mai sunt necesare progrese pentru a proteja procesul electoral de "interferenţele administrative şi de întări încrederea la nivelul opiniei publice"
Totodată, UE precizează că sunt necesare eforturi "particulare" într-o serie de domenii precum: constituirea listelor electorale, reglementarea accesului la mijloacele de informare în masă, prevenirea încercărilor de intimidare şi a presiunilor la adresa candidaţilor şi alegătorilor.
În legătură cu evenimentele postelectorale, UE se declară preocupată de acuzele legate de rele tratamente aplicate manifestanţilor arestaţi. Acuzele vor trebui investigate, este necesar ca R. Moldova să ofere acces nerestricţionat observatorilor internaţionali independenţi în toate locurile de detenţie. În continuare, UE împărtăşeşte observaţiile reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, formulate la14 aprilie, asupra necesităţii ca R. Moldova să garanteze libertatea de circulaţie reprezentanţilor presei internaţionale şi de a nu interfera, în nicio circumstanţă, în activitatea ziariştilor.
În privinţa situaţiei politice din R. Moldova, UE face apel la toate forţele politice din acest stat pentru a acţiona în spiritul responsabilităţii, pentru a depăşi prin dialog toate tensiunile şi pentru a-şi uni eforturile îndreptate spre continuarea reformelor democratice şi funcţionării statului de drept. Totodată, declaraţia UE invită autorităţile responsabile din R. Moldova să ia măsuri imediate pentru respectarea completă a drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, în conformitate cu angajamentele OSCE, şi să coopereze în acest scop cu misiunea OSCE şi organizaţiile internaţionale cu atribuţii în domeniu.
Este reamintit, totodată, faptul că reprezentantul special al UE pentru R. Moldova, Kalman Mizsei, a depus eforturi pentru identificarea unei soluţii politice pentru dificultăţile existente.
În luarea de poziţie menţionată, UE reaminteşte şi importanţa soluţionării dosarului transnistrean, pe baza respectării integrităţii teritoriale şi a suveranităţii R. Moldova. Totodată, reaminteşte necesitatea reluării rapide şi necondiţionate a negocierilor în formatul 5+2, unicul cadru care garantează atât transparenţa, cât şi legitimitatea necesare pentru definirea unei soluţii durabile a chestiunii transnistrene. UE încurajează părţile să-şi dubleze eforturile pentru a progresa în domeniul măsurilor de creştere a încrederii, mai ales în domeniile economic şi social.
Sursa: NewsIn