Directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, profesorul Gheorghe Mărmureanu, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, că activitatea seismică din Vrancea este calmă.
"Până duminică, la ora 10,00, nu s-a înregistrat nicio replică a seismului de sâmbătă. Un asemenea seism este normal pentru Vrancea", a spus Mărmureanu.
Cutremurul de pământ din zona Vrancea, din seara zilei de 25 aprilie, a avut magnitudinea de 5,1 pe scara Richter şi s-a produs la adâncimea de 100 km, conform Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, din Bucureşti.
Din datele prelucrate pentru o lungă perioadă reiese ca probabilitatea producerii unor replici care să fie simţite este extrem de mică pentru acest tip de cutremure din zona Vrancea, consideră specialiştii institutului.
Produs la ora 20,18,48 (ora României), cutremurul a fost simţit cu intensitatea V pe scara Mercalli, în zona epicentrală şi cu intensitatea III-IV în zona oraşului Bucureşti.
Cutremurul a fost resimţit, de asemenea, pe o arie întinsă înspre nord-est (Iaşi, Chişinău, în Republica Moldova) şi sud-vest (Piteşti, Craiova şi chiar în Bulgaria).
Cutremurul nu a produs niciun fel de pagube.
Pentru zona Vrancea, studiile indică o perioadă medie de repetare de doi-trei ani a seismelor de magnitudine de peste cinci grade. În ultimii zece ani au fost generate patru cutremure cu magnitudine mai mari de cinci grade: în 28 aprilie 1999 - 5,3 grade, în 6 aprilie 2000 - 5 grade, în 27 octombrie 2004 - 6 grade şi în 14 mai 2005 - 5,1 grade.
Duminică, la Instituţia Prefectului Vrancea a avut loc şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, ocazie cu care prefectul Raluca Dan a precizat că "autorităţile de la nivelul judeţului sunt preocupate, în permanenţă, de acest fenomen".
Prefectul a solicitat reactualizarea planului de intervenţie în cazul producerii unui seism şi a cerut soluţii pentru rezolvarea vulnerabilităţilor identificate ca urmare a producerii seismului de sâmbătă seara.
Astfel, prefectul a solicitat ISU Vrancea, IPJ Vrancea, ISJ Vrancea şi Crucii Roşii să coopereze pentru a crea o strategie comună necesară derulării unei campanii de educare a populaţiei în cazul producerii unui seism.
De asemenea, prefectul a cerut STS soluţii pentru ca blocarea reţelelor de telefonie mobilă şi telefonie fixă să nu mai afecteze comunicarea dintre Comisiile Locale de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă şi membrii CJSU.
"În acest moment, intervenţia post-seism ar putea fi îngreunată de imposibilitatea transmiterii unor date, într-un mod eficient", a arătat prefectul.
De asemenea, Raluca Dan a vorbit despre intenţia Consiliului Judeţean Vrancea de a realiza o "Hartă de Hazard Seismic" la nivelul judeţului.
"Dacă această hartă va fi realizată vom fi primul judeţ care vom ştii exact unde să acţionăm atunci când se va produce un fenomen natural nedorit", a mai spus prefectul. AGERPRES