Olli Rehn, Comisarul European pentru Extindere: Situaţia din Republica Moldova este una foarte îngrijorătoare
Dle Preşedinte,
Onorată asistenţă,
Doamnelor şi domnilor,
Situaţia din Republica Moldova este una foarte îngrijorătoare. Urmărim îndeaproape evoluţia evenimentelor şi căutăm metode de promovare a dialogului şi reconcilierii între forţele politice din ţară.
În ceea ce priveşte desfăşurarea alegerilor în sine, Comisarul pentru Relaţii Externe şi Politica Europeană de Vecinătate a salutat evaluarea preliminară a misiunii internaţionale de observare a alegerilor, condusă de OSCE. Misiunea a ajuns la concluzia că alegerile ar fi avut loc generalmente într-un "mediu pluralist", că "opţiune politică distinctă" a fost oferită alegătorilor şi că o serie de standarde internaţionale pentru alegeri democratice a fost îndeplinită. Cu toate acestea, au fost identificate unele neajunsuri importante, care sunt un motiv serios de îngrijorare şi au fost deja exprimate de către Comisie cu mult înaintea alegerilor: interferenţă inoportună a administraţiei, insuficienţa libertăţii de exprimare şi al accesului al tuturor partidelor la media şi lipsa de încredere publică în procesul electoral, trebuie abordate în regim de urgenţă - cu atât mai mult luând în consideraţie evenimentele din 7 aprilie.
Mult mai îngrijorătoare sunt rapoartele despre încălcările drepturilor omului răspândite pe larg, ca urmare a manifestărilor după ziua alegerilor. După dezordinele care au urmat după demonstraţiile din 7 aprilie, Comisia a condamnat vehement utilizarea excesivă a forţei şi a lansat un apel către toţi cei implicaţi de a opri utilizarea retoricii provocatoare şi a violenţei.
Continuăm abordarea acestui subiect cu multă atenţie. Respectarea drepturilor omului rămâne o condiţie principală pentru dezvoltarea de mai departe a relaţiei noastre cu Moldova. Este crucial ca acuzaţiile de încălcări grave ale drepturilor omului de către forţele de securitate să fie cercetate amănunţit şi rapid. În cazul în care acuzaţiile sunt justificate, autorităţile trebuie să acţioneze pentru a se asigura că cei responsabili pentru astfel de abuzuri sunt aduşi în faţa justiţiei.
Este binevenit acordul preşedintele Vladimir Voronin pentru vizita Comisarului pentru Drepturile Omului din partea Consiliului Europei, Thomas Hammerberg, precum şi pentru cooperarea cu Reprezentantul special al Uniunii Europene cu privire la aceste aspecte. În mod similar apreciem interesul faţă de posibilitatea de expediere a unei misiuni de elucidarea faptelor din partea UE. În timp ce aceste misiuni nu pot substitui responsabilitatea statului de a investiga şi intenta procese judiciare de încălcare a drepturilor omului, ele ar trebui să ajute la limprezirea situaţiei privind ultimele alegeri şi a urmărilor acestora. Ele ar trebui într-o oarecare măsură să faciliteze dialogul politic pentru a restabili încrederea publicului.
Situaţia de astăzi în Republica Moldova este una foarte fragilă. Moldova şi-a exprimat consecvent dorinţa de a-şi aprofunda relaţiile cu Uniunea Europeană. Criza actuală este un test de rezolvat în această privinţă.
Salutăm faptul că România s-a abţinut de la luarea măsurilor reciproce în urma re-introducerii regimului de vize pentru cetăţenii români, precum şi declarării ambasadorului său "persona non grata". Ar trebui să încurajăm toţi partenerii să-şi continue acţiunile cu cea mai mare prudenţă, şi să ţină minte că scopul stabilizarea acestei ţări este scopul principal.
Situaţia curentă este una foarte îngrijorătoare, dar să nu ne pierdem sensul unei viziuni mai largi. Cheia pentru un viitor stabil şi prosper în Republica Moldova constă în aprofundarea relaţiei sale cu Uniunea Europeană. Şi în ajunul lansării Parteneriatului de Est, avem nevoie să demonstrăm că suntem gata să sprijinim Moldova în depăşirea dificultăţilor actuale, în special reducând tensiunile, promovând dialogul şi consolidând legăturile dintre noi.
Onorată asistenţă,
Republica Moldova este vecinul nostru. Am lucrat îndeaproape într-o relaţie de încredere cu cetăţenii săi în ultimii cincisprezece ani. Suntem total conştienţi de aspiraţiile europene ale Moldovei. Este esenţial să rămânem implicaţi cu populaţia actuală a Moldovei şi să lucrăm împreună, nu numai pentru a depăşi provocările apărute în perioada electorală, ci şi pentru a le preveni pe cele care sunt în curs de apariţie, ca urmare a crizei financiare şi economice globale.
Discursul in limba engleza