Nu s-a pus deocamdată problema ca România să susţină, în cadrul reuniunii miniştrilor de externe ai UE (CAGRE), aflată în desfăşurare la Luxemburg, suspendarea negocierilor dintre UE şi R. Moldova privind un nou acord, a declarat pentru NewsIn purtătorul de cuvânt al MAE, Alin Şerbănescu.
"Ar fi o greşeală istorică să confundăm acţiunile Guvernului Republicii Moldova cu aspiraţiile europene fireşti al cetăţenilor moldoveni", a declarat Cristian Diaconescu, la CAGRE, potrivit purtătorului de cuvânt al MAE.
Situaţia din R. Moldova a fost pusă însă pe agenda Consiliului pentru afaceri generale şi relaţii externe (CAGRE) la insistenţele României, faţă de care R. Moldova a adoptat în ultima lună o atitudine agresivă şi discriminatorie.
Ministerul de Externe a anunţat vineri că a primit o notă verbală din partea Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Republica Moldova prin care acesta solicită autorităţilor române să propună o altă persoană decât Mihnea Constantinescu pentru postul de ambasador la Chişinău. În consecinţă, MAE a informat că va anunţa "în scurt timp măsurile pe care le va lua în urma acestui gest al autorităţilor moldovene".
Surse diplomatice declaraseră pentru NewsIn că ministrul de externe va susţine luni la CAGRE suspendarea discuţiilor pe mandatul pentru noul acord ce ar urma să reglementeze relaţiile dintre UE şi Republica Moldova. Practic, prin exprimarea refuzului agrementului în scris, semnalul transmis de Chişinău este că doreşte blocarea relaţiilor bilaterale cu România, au explicat sursele diplomatice, subliniind că R. Moldova taie canalele de comunicare normale dintre două state. "În acest moment, oricât de prudentă ar fi reacţia României, Chişinăul a trecut dincolo de limite", spuneau sursele citate.
Reuniunea Consiliului Afaceri Generale şi Relaţii Externe (CAGRE), a debutat, luni, 27 aprilie, cu sesiunea Afaceri Generale, pe agenda căreia sunt înscrise ca puncte de discuţie stadiul negocierilor de aderare a Croaţiei la Uniunea Europeană şi pregătirea reuniunilor la nivel înalt privind ocuparea forţei de muncă şi respectiv Coridorul Sudic, care urmează să se desfăşoare la Praga, la începutul lunii mai.
În cadrul sesiunii Relaţii Externe, vor avea loc discuţii privind situaţia din Republica Moldova, situaţia economică din Ucraina şi relaţia transatlantică, ca urmare a reuniunii informale la vârf UE – SUA, din 5 aprilie, de la Praga.
De asemenea, miniştrii afacerilor externe vor discuta situaţia din Orientul Mijlociu, evoluţiile recente din Birmania, politica europeană de vecinătate, precum şi pregătirile pentru reuniunea la nivel înalt privind Parteneriatul Estic.
Totodată, în marja CAGRE vor fi organizate al V-lea Consiliu de Stabilizare şi Asociere UE – Croaţia, Consiliul de Asociere UE – Egipt, Consiliul de Parteneriat Permanent cu Rusia, reuniunea ministerială Troica UE – Uniunea Africană.