Curioasă situaţie s-a creat la importul de gaze. Datele prezentate de Biroul Naţional de Statistică pentru primele două luni ale anului 2009, denotă că acestea sunt importate din Kazahstan şi nicidecum din Federaţia Rusă, iar rolul structurilor Gazprom este unul de intermediar. Altfel spus, deşi avem contract direct cu Gazprom, noi nu primim gaze de la el, ci posibil că de la subsidiara GazpromExport, specializată în operaţiunile de export.
De altfel, Gazprom are fondată o întreprindere mixtă cu compania Kaztransgaz din Kazahstan, prin intermediul căreia cumpără gazele naturale pe care ulterior le reexportă.
În principiu aceasta nu schimbă mare lucru pentru noi, or preţul şi într-un caz şi în altul ar fi fost acelaşi.
Totuşi, acestea este mai degrabă o favoare făcută celor de la Gazprom, care de altfel au contractat întreg volumul de gaze pe care erau gata să-l exporte statele din Asia Centrală (Turkmenistan, Kazahstan şi Uzbekistan) în Europa. Favoarea constă în faptul că în cazul în care Gazprom ar fi arătat că gazul îi aparţine, compania ar fi urmat să plătească o serie de taxe vamale în Rusia, inclusiv şi TVA şi respectiv ar fi rămas fără o mare parte din beneficiu. În cazul dat, gazul livrat Moldovei, cel mai probabil, figurează în registrele vamale şi fiscale din Rusia ca reexport şi respectiv structurile Gazprom achită doar taxele de tranzit şi cele pentru serviciile de transport.
Preţul plătit în anul curent de Gazprom pentru gazul kazah este ţinut în secret. Cunoaştem că anul trecut preţul gazelor procurate de la Kazahstan, era de 165-180 USD pentru mia de metri cubi, aşa că bănuim că pentru anul curent, este ceva mai mare şi depăşeşte 200 USD. Chiar şi aşa profitul la fiecare 1000 metri cubi de gaze livrate Moldovei depăşeşte 100 USD.
Nu este clar ce beneficii are Moldova sau unii funcţionari de la noi de la aceste favoruri acordate Gazprom.
Sursa: ECOnomist