Această măsură este prevăzută în planul de acţiuni de prevenire a introducerii influenţei porcine pe teritoriul Moldovei în perioada de risc, elaborat de Agenţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Produselor de Origine Animală.
De asemenea, va fi examinat riscul contaminării prin importul în Moldova a cărnii şi produselor din carne din ţările în care evoluează influenţa porcină şi va fi intensificată supravegherea sanitar-veterinară la frontieră de stat a Moldovei. Specialiştii vor intensifica măsurile de biosecuritate la complexele de de creştere a porcinelor, precum şi va fi supravegheată starea sănătăţii animalelor pe teritoriul ţării, receptive la virusul H1N1 (gripa porcină). De asemenea, va fi desfăşurată o campanie de informare a populaţiei şi a crescătorilor de porcine, precum şi a agenţilor economici care au tangenţă cu creşterea şi întreţinerea animalelor receptive privind riscul de îmbolnăvire.
Potrivit Ministerului Economiei şi Comerţului, în primul trimestru al anului curent Moldova a importat 5,6 mii tone de carne de pasăre, 2,8 mii tone de carne de porcine şi 1,6 mii tone de carne de bovine. Preponderent carnea şi produsele din carne sunt importate din Brazilia (45%) , SUA (23,4 %) şi Canada (10,4%). În cantintăţi mai mici, carnea mai este importată din Olanda, Argentina şi Polonia. Virusul gripei porcine la oameni (H1N1) a fost înregistrată în lunile martie-aprilie curent şi conţine o combinare din mai multe tulpini ale virusului influenţei tip A - porcin, aviar şi uman.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că deocamdată nu există vaccin împotriva virusului, dar a indicat că este necesară sporirea producţiei de medicamente şi vaccinuri, ce atenuează riscul răspândirii bolii.
Până în prezent au fost înregistrate cazuri de gripă porcină în Mexic, SUA, Canada, Noua Zeelandă, Marea Britanie, Spania, Germania, Austria, Olanda, Israel şi Costa Rica. Totodată, Franţa, Brazilia şi Africa de Sud examinează cazuri suspecte.
OMS a confirmat până în prezent 148 de cazuri atestate în lume, dintre care opt mortale, şi a ridicat, nivelul de alerta pentru pandemie la 5 din 6. Virusul, care atacă în special "tineri adulţi sănătoşi", se transmite pe cale respiratorie, de la om la om, simptomele lui fiind febră, dureri de cap, dureri musculare.
În Moldova monitorizarea îmbolnăvirilor prin gripă se realizează săptămînal prin sistemul de supraveghere epidemiologică, care include 9 puncte santinelă. Sistemul dispune de mijloacele necesare pentru supraveghere, diagnosticare, identificare la nivel de tip şi subtip a virusurilor gripale şi izolare a persoanelor bolnave suspectate. În prezent funcţionează un laborator de virusologie, bine dotat la Chişinău, altele două se pun în funcţiune la Cahul şi Drochia.
Ministerul Sănătăţii a declarat că va asigura rezervele necesare de preparate antivirale de ultima generaţie, reagenţi şi consumabile pentru diagnosticul de laborator, mijloace de protecţie individuală şi dezinfectanţi privind realizarea măsurilor antiepidemice în potenţiale focare de gripă porcină.