Trimite e-mail | Printeaza
Politic
01.05.2009

„Important este ca autoritățile Moldovei să se comporte conform principiilor democratice”

Interviu cu Vygaudas Usackas, ministrul de externe al Lituaniei

Europa Liberă: Uniunea Europeana si-a exprimat ingrijorarea fata de situatia din Moldova si a indemnat puterea si opozitia sa inceapa un dialog politic. Dar cit de serioase par sa fie declaratiile presedintelui Voronin cum ca ar fi deschis dialogului, in timp ce continua sa acuze opozitia de organizarea unei lovituri de stat?

Vygaudas Usackas: „Cred totusi sa exista posibilitatea dialogului. Dupa intilnirile cu liderii opozitiei Urecheanu, Chiroaca si Filat, precum si cu presedintele Voronin si speakerul Parlamentului Lupu, eu ma intorc la Vilnius cu senzatia ca toti liderii inteleg importanta dialogului intre guvernul lui Voronin si Opozitie. I-am indemnat sa actioneze in cadrul Constitutiei. Desigur, parerile lor despre alegeri si despre cele intimplate dupa aceasta, pe 7,8 si pe 9 aprilie sint foarte diferite. Dar totusi am remarcat ca toti liderii politici din Moldova inteleg in mod evident importanta dialogului, mai ales in contextul de pina la prima sedinta a Parlamentului si in timpul primei sedinte de pe 5 mai".

EL: Credeti ca sint posibile alegeri anticipate?

VU: „asta va depinde de felul in care va avea loc alegerea presedintelui Moldovei. Din discutiile pe care le-am avut cu liderii opozitiei se vede ca ei inteleg importanta utilizarii acelor posibilitati pe care le au acum in cadrul Parlamentului, dar pe de alta parte, unii dintre ei nu au exclus posibilitatea unor demonstratii. Eu plec insa cu senzatia ca ei au o intelegere constructiva si ca ce este mai important, pledeaza pentru un dialog constructiv in limitele legii si a Constitutiei Moldovei".

EL: Puterea este interesata de acest dialog?

VU: „Da. Eu l-am indemnat si pe presedintele Voronin si pe alti lideri ai partidului sau la dialog. Ei mi-au spus ca au invitat opozitia, dar acasta n-a vrut sa participe. Insa presedintele Voronin mi-a confirmat ca este deschis dialogului. Mai mult, l-am rugat pe presedintele Voronin ca puterea si televiziunea publica Moldova 1 sa creeze posibiliatea accesului opozitiei la televiziune. Presedintele Voronin mi-a spus ca asta nu este de competenta lui, dar a promis ca va face o asemenea propunere conducerii de la postul Moldova 1, care i-a deciziile. Presedintele Voronin mi-a spus, de asemenea, ca va fi gata sa dialogheze cu opozitia, atunci cind va fi clar subiectul discutiilor si chestiunile concrete pe care sa le discute cu liderii opozitiei. Astfel, initiativa lansata la Chisinau acum o saptamina de catre Javier Solana incepe sa dea primele rezultate si sper ca Uniunea Europeana va contribui si pe viitor consolidarea dialogului dintre opozitie si guvern. Pe de alta parte, noi trebuie sa discutam foarte serios in ce mod Uniunea Europeana ar putea sa lanseze un semnal pozitiv pentru poporul Moldovei, nu atit liderilor politici, cit mai cu seama cetatenilor Moldovei si anume ca Europa ii percepe in mod pozitiv. Si eu personal voi inainta propunerea de a incepe un dialog pentru simplificarea regimului de vize pentru cetatenii Moldovei, o chestiune care este in interesul cetatenilor Moldovei".

EL: Presedintele Voronin declara recent ca UE a stabilit restrictii mai mari decit o cortina de fier pentru locuitorii Moldovei. Totodata, el a cerut UE anularea cit mai rapida a regimului de vize. Cit de real este ca Bruxellesul sa faca acest lucru si ce ar putea sa faca la modul concret Chisinaul pentru ca o asemenea decizie sa fie luata?

VU: „Cel mai important este ca autoritatile Moldovei sa se comporte conform principiilor democratice si sa lanseze un semnal pozitiv pentru cetatenii lor si pentru UE ca ei edifica societatea si statul lor pe principiile democratiei, a accesului liber la mass-media, ca toate partidele de opozitie sa aiba posibilitatea sa-si exprime pozitiile in mod public prin televiziunea si radioul publice si asa mai departe. Din partea noastra, Uniunea Europeana trebuie sa perceapa interesul tutror liderilor din Moldova, indiferent daca e Voronin sau Chirtoaca, Filat si Urecheanu, interesul tuturor fata de simplificarea regimului de vize. Sper ca un asemenea pas va putea fi luat in viitor prin inceperea dialogului cu Moldova in aceasta chestiune, pentru ca ea are o mare importanta si in raport cu Romania".

EL: UE este ingrijorata de relatia dintre Moldova si Romania, care se afla in punctul cel mai de jos din ultimii 19 ani? Romania este singurul vecin al Moldovei care este membru al UE. Incurca acest lucru avansarii RM pe calea integrarii europene?

VU: „Desigur, noi, membrii UE sintem interesati de relatii bune ale Romaniei, care este prietenul nostru si o parte importanta a Uniunii Europene cu Moldova. Am discutat la telefon cu colegul meu roman caruia i-am impartasit impresiile mele dupa vizita mea in Moldova, despre ce am vazut si auzit aici. Pe de alta parte si ceea ce este important, am indemnat si autoritatile moldovene sa aiba o abordare constructiva in relatiile cu Romania. Intelegem ca relatiile cu vecinii sint deseori emotive, dar in asemenea momente critice este important sa eliminam emotiile din aceste relatii ca sa fie indreptate intr-o directie constructiva a dialogului".

EL: In ce directie credeti ca se indreapta Moldova, spre Vest sau spre Est?

VU: „Cred ca directia o aleg locuitorii si cetatenii Moldovei. Mie mi se pare evident ca Moldova face parte din Europa si Lituania, ca prieten al Moldovei va face totul pentru ca interesele Moldovei sa fie exprimate si sa putem promova relatiile dintre Moldova si Uniunea Europeana. Urmatorul pas in aceasta directie va fi prezenta Moldovei in Parteneriatul Estic, la summitul de lansare a acestui parteneriat din 7 mai la Praga. Si noi vom continua sa acordam atentie si sa oferim expertiza noastra prietenilor nostri moldoveni".

EL: Dar deocamdata Moldova da dovada de retinere, din cauza opozitiei puternice a Rusiei fata de proiectul parteneriatului estic al Uniunii Europene. ce ar avea de cistigat Moldova participind la acest parteneriat?

VU: „astazi si liderii opozitiei si guvernul s-au pronuntat clar pentru prezenta Moldovei la summitul din 7 mai de la Praga. Moldova va putea sa obtina perspectiva regimului simplificat de vize si a comertului liber cu Uniunea Europeana si, desigur, va cistiga o imagine pozitiva ceea ce este la fel de important in viata reala a politicii si cetatenilor simpli".

Sursa: Europa Liberă

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus