Liderii europeni se vor reuni vineri la Praga pentru un summit energetic consacrat "coridorului sudic", la o zi după lansarea Parteneriatului Estic, UE curtând pe plan energetic o parte din ţările invitate în noul proiect de vecinătate, comentează Reuters.
Preşedinţia cehă a Uniunii Europene va găzdui la Praga în 8 mai un summit al ţărilor europene şi din Asia Centrală, în încercarea de a pregăti calea pentru eventuale importuri de gaz din această regiune, destinate să reducă dependenţa masivă a Europei de Rusia.
Uniunea Europeană a devenit din ce în ce mai preocupată de problema securităţii energetice după conflictul din ianuarie dintre Moscova şi Ucraina, ţară prin care tranzitează gazele ruseşti exportate spre ţările europene. Din cauza acestui conflict, numeroase ţări europene au rămas fără gaz timp de două săptămâni în plină iarnă. Tensiunile ruso-occidentale s-au intensificat şi mai mult după ce NATO a expulzat doi diplomaţi ruşi luna trecută şi a anunţat organizarea de exerciţii militare în Georgia, adversara Rusiei într-un conflict armat de vara trecută.
Summitul de la Praga consacrat "coridorului sudic" are scopul de a-i convinge pe liderii ţărilor din Asia Centrală precum Azerbaidjan şi Turkmenistan că UE este un client serios pentru gazul lor. "Din punctul de vedere al acestor ţări, UE discută de 15 ani şi nu a dat dovadă de seriozitate", a declarat un oficial de la preşedinţia cehă a UE. "Încercăm să convingem oamenii din UE să vină şi cu bani, nu doar cu vorbe".
O versiune a declaraţiei pregătite pentru a fi semnată de lideri vineri afirmă: "Suntem de acord ca UE şi Irakul să semneze un memorandum de înţelegere în domeniul energetic cât mai curând posibil". Irakul este considerat o nouă sursă de gaz promiţătoare pentru Nabucco, proiect care se concetrase până în prezent asupra transportului de gaz azer către Europa. Nabucco nu dispunea însă decât de o cincime din cantitatea de gaz necesară pentru a justifica punerea sa în aplicare.
Proiectul de declaraţie a summitului cere statelor membre implicate în Nabucco să pună capăt disputelor şi să semneze un acord interguvernamental cu ţările de tranzit şi Turcia până în iulie. Discuţiile asupra tranzitului de gaz către Europa ar putea amâna dezvoltarea dezvoltarea instalaţiilor necesare pentru livrarea de gaz azer către Nabucco până în 2016, cu doi ani mai târziu decât data de lansare a conductei, avertizaseră luna trecută furnizorii azeri.
Acest pas ar elimina unul dintre principalele obstacolele de care se lovesc potenţiali investitori la Nabucco şi ar clarifica lucrurile în ceea ce priveşte proiectul rival ITGI, care ar urma să aducă gaz din Turcia spre Europa prin Grecia şi apoi Italia. Un acord interguvernamental pentru ITGI ar trebui semnat tot anul acesta, se arată în proiectul de declaraţie, care însă mai poate suferi modificări până la summit.
Reuniunea de vineri va interveni la o zi după summitul de lansare a Parteneriatului Estic, proiect care include Ucraina, Georgia, Republica Moldova, Belarus, Azerbaidjan, Armenia, majoritatea acestor ţări fiind importante din punct de vedere energetic.
Oficialul ceh citat de Reuters a spus că după ani de discuţii, Europa nu mai are timp de pierdut şi trebuie să obţină rapid alternative la gazul rusesc. "Riscul este simplu - acela ca Azerbaidjanul să îşi vândă gazul Rusiei, iar Turkmenistanul să fie determinat să vândă Rusiei sau Iranului".
"Cum putem crea o piaţă a gazului sau orice piaţă, dacă nu avem decât unul sau doi producători? Singurul lucru care se va întâmpla este că preţurile vor urca până la cer".
Sursa: NewsIn