Trimite e-mail | Printeaza
Politic
07.05.2009

Reuniune extraordinară la Strasbourg dezbate situația politică din Moldova

Comisia pentru Afaceri Externe a PE pentru principiul condiționării asistenței europene

In prezenta Comisiei Europene, membrii Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European au organizat miercuri seara o noua reuniunea extraordinara privind situatia din Moldova.

Cum la toate cele 4 reuniuni similare de pana acum responsabilii cu politica externa din legislativul european au reunit in jurul mesei rotunde toate partile implicate, miercuri, in premiera, au avut ocazia sa isi expuna punctele de vedere membri ai noii garnituri parlamentare moldovene, inclusiv comunistii.

Daca in urma cu o luna comunistii au trimis-o pe ambasadoarea Moldovei la Consiliul Europei sa citeasca un text care infiera opozitia si presupusa implicare a Romaniei in evenimentele de la Chisinau, miercuri locul comuniștilor a ramas gol.

Desi se afla la Strasbourg, deputatul comunist Grigore Petrenco, copresedintele Comisiei de cooperare Parlamentara UE-Moldova a refuzat sa participe la reuniune.

Intr-o scrisoare adresata Parlamentului European, Petrenco spune ca a considerat inutila participarea la discutii in conditiile in care legislativul european a definitivat deja un proiect de rezolutie care nu contine punctul de vedere al "autoritatilor constitutionale din Republica Moldova".

"Schita motiunii pentru rezolutia despre situatia din Republica Moldova aduce acuzatii grave si fara nici un fundament autoritatilor constitutionale si este o insulta la adresa poporului moldovean" noteaza in scrisoare Grigore Petrenco.

In sala de dezbateri comunistii au avut insa niste „ochi" si niste „urechi". Nu ale lui Petrenco ci ale unui trimis al reprezentantei Moldovei la Consiliul Europei. Tanarul a notat cu atentie tot ce s-a vorbit si transmitea cuiva prin telefon traducerea in romaneste a dezbaterii care rasuna din castile interpretilor.

Daca Partidul comunist a decis sa intoarca practic spatele oficialilor europeni, toate cele trei partide de opozitie au profitat de ocazie si prin liderii lor au comunicat atat Parlamentului cat si Comisiei Europene cum ar putea Bruxellesul sa ajute pe mai departe Moldova.

Rezolutia, care va fi votata astazi, este un pas in directia cea buna, a spus deputatul liberal democrat Iurie Leanca. Insa pentru a avea si efect ea trebuie sa oblige cumva guvernul de la Chisinau sa faca reformele pe care UE le cere.

"Avem nevoie de un mecanism care sa permita ca in cazul in care autoritatile nu se conformeaza angajamentelor asumate sa fie sanctionate. Apoi, asistenta Uniunii Europene trebuie sa fie conditionata. Nu am vazut principiul conditionalitatii in aceasta rezolutie. Am cerut un mecanism de garantii internationale pentru ca pana acum nici un angajament al guvernului de la Chisinau privind drepturile omului si democratizarea societatii nu a fost respectat"

Un lucru este clar: opozitia moldoveana astepta mai mult decat o rezolutie care sa certe Chisinaul. O idee lansata de toti cei trei lideri moldoveni prezenti la Strasbourg( Mihai Ghimpu, Partidul liberal, Iurie Leanca Partidul Democrat Liberal si Veaceslav Untilă din partea Alianţei "Moldova Noastră") si care nu a fost prinsa nici ea in textul final este schimbarea traseului pe care il au banii europeni pentru Moldova ca si al mecanismului intern de gestionare a acestor fonduri.

Faptul ca in rezolutie PE nu cere Comisiei Europene sa conditioneze sprijinul acordat Moldovei de indeplinirea unor cerinte specifice i-a intrigat pe unii eurodeputati.

„Vad ca rezolutia pe care o pregatim nu contine principiul conditionalitatii. Insist sa fie introdus acest principiu in text"a spus eurodeputatul luxemburghez Robert Lax care a cerut modificarea textului inaintea votului de azi.

Vorbind in in numele Comisiei Europene, Reinhold Hack a declarat ca desi executivul european s-a angajat sa asiste Republica Moldova autoritatile moldovene trebuie, mai intai sa creeze un mediu pentru o investigatie impartiala si pluralista a evenimentelor din 6 si 7 aprilie si sa puna in aplicare reformele la care s-au angajat.

„Ne-am angajat sa aprofundam semnificativ relatia cu Moldova in viitor, inclusiv sa asistam tara in aceasta perioada dificila din punct de vedere politic si economic. Insa asteptam de la autoritatile moldovene sa creeze mediul propice pentru a permite aceasta asistenta. Mai ales declansarea unei investigatii impartiale si pluraliste"a spus Hack.

Sursa: Europa libera

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus