Protestele violente, acuzaţiile de fraudă şi o renumărare „silită" a voturilor nu le-au adus vreo consolare prea mare alegătorilor moldoveni. Renumărarea de la 22 aprilie a confirmat victoria comuniştilor, anunţată în ziua alegerilor, la 5 aprilie.
Rezervele moldovenilor faţă de primele rezultate electorale nu este o supriză prea mare; sondajele Gallup au constatat mereu că majoritatea moldovenilor nu au încredere în onestitatea alegerilor din ţara lor. Acest procent este de 59% în cel mai recent sondaj Gallup, care arată numai 22% din moldoveni privesc cu încredere procesul electoral. Este al patrulea cel mai scăzut procentaj din fosta Uniune Sovietică (FUS).
Cei mai sceptici sunt ucrainienii, care au încredere în corectitudinea alegerilor numai în proporţie de 14%. Urmează Armenia (16%), Lituania (17%), Moldova (22%), Kirghistan (27%), Rusia (32%), Letonia (34%), Georgia (34%), Estonia (38%), Belarus (38%), Kazahstan (38%), Tajikistan (44%) şi Azerbaidjan (71%).
Protestele din Moldova au fost al doilea astfel de eveniment semnalat în aprilie în ţările FUS. Ceva mai devreme, georgienii au început să protesteze împotriva preşedintelui lor, Mihail Saakaşvili, acuzat mai ales că nu-şi ţine multele promisiuni electorale şi că a stricat relaţia cu Federaţia Rusă.
O trăsătură comună a climatelor politice din Moldova şi Ucraina este libertatea presei, sau absenţa acestei libertăţi. Potrivit datelor Gallup, doar 42% din georgieni cred că presa lor este de calitate şi independentă. În Moldova, procentul este de numai 22%. Guvernele din Moldova şi Georgia exercită un control strict al presei. În urmă cu trei săptămâni, autorităţile moldovene au arestat câţiva ziarişti din România, ţară pe care preşedintele Voronin o consideră responsabilă - cel puţin parţial - pentru recentele proteste. Într-o declaraţie recentă, organizaţia „Reporteri fără frontiere" spune că este „foarte îngrijorată de faptul că autorităţile au arestat ziarişti, şi chiar au recurs la violenţă împotriva lor". Guvernul moldovean a blocat unele site-uri web şi canale de televiziune pentru a împiedica răspândirea informaţiei despre proteste.
În comparaţie cu alte popoare din regiune, încrederea moldovenilor în presa lor îi plasează în jumătatea inferioară a spectrului.
Cei mai sceptici sunt armenii (numai 27% au încredere în calitatea şi integritatea presei lor). Urmează Estonia (29%), Rusia (31%), Ucraina (33%), Moldova (36%), Belarus (39%), Lituania (41%), Tajikistan (41%), Georgia (42%), Kazahstan (47%), Letonia (48%), Kirghistan (56%) şi Azerbaidjan (56%).
În general, locuitorii ţărilor din FUS (fosta Uniune Sovietică) intervievaţi de Gallup nu au încredere în corectitudinea alegerilor, şi nici în calitatea şi integritatea presei.
Rezultatele despre Moldova au fost colectate în trei rânduri de interviuri cu 1000 de adulţi în vârstă de cel puţin 15 ani, în aprilie 2006, iunie 2007 şi octombrie 2008.
Sursa: Europa libera