Un om de afaceri controversat, deputat al Alianţei Moldova Noastră şi pe numele căruia există mai multe dosare penale ar putea furniza cel de-al 61-lea vot de care au nevoie comuniştii moldoveni pentru a-şi desemna candidatul dorit în funcţia de preşedinte al ţării, transmite NewsIn.
După alegerea lui Vladimir Voronin, preşedinte în exerciţiu al Republicii Moldova, la şefia legislativului, Parlamentul va trece prin "proba de foc" a alegerii şefului statului. Pentru acest exerciţiu, comuniştilor, care deţin 60 din cele 101 mandate, le lipseşte un singur vot, pe care speră să îl obţină de la opoziţie. Partidele de opoziţie afirmă însă că niciun deputat de-al lor nu va vota candidatul comunist la preşedinţie, vrând să provoace astfel alegeri parlamentare anticipate, în speranţa că acestea vor schimba raportul de forţe în favoarea sa.
În presa de la Chişinău, dar şi în culisele scenei politice se zvoneşte cu insistenţă că Partidul Comuniştilor îşi va folosi toate mijloacele pe care le are la dispoziţie pentru a obţine acest vot şi că veriga slabă în lanţul opoziţiei ar putea fi Veaceslav Platon, deputat al Alianţei Moldova Noastră, om de afaceri dat în căutare prin Interpol pentru crime economice. Despre acesta s-a scris că şi-ar fi cumpărat un loc pe listele AMN pentru a-şi asigura imunitate parlamentară, fiind propulsat chiar în ziua înregistrării partidului în cursa electorală din a doua jumătate a listei pe locul 11.
Este cel puţin suspectă absenţa lui Veaceslav Platon la primele două şedinţe ale Parlamentului - de la prima şedinţă au mai lipsit doar primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, şi ministrul de externe în exerciţiu Andrei Stratan. Chirtoacă declarase din start că rămâne la Primărie, în timp ce Stratan se afla la Moscova. De la a doua şedinţă a Parlamentului a lipsit, din nou, pe lângă Chirtoacă, doar Veaceslav Platon.
Şi în timp ce liderul AMN Serafim Urechean declară categoric că niciunul dintre deputaţii de pe lista sa nu negociază cu comuniştii pentru acordarea votului necesar alegerii şefului statului, portalul de zvonuri politice moldovene Sluhov.net a scris luni că Veaceslav Platon a refuzat să devină "votul de aur" al comuniştilor, iar Vladimir Voronin ar fi mărit recompensa financiară pentru acest vot.
Marţi, fostul oficios Moldova Suverană, care, devenind publicaţie independentă, şi-a păstrat echipa şi orientarea, publică sub titlul "Pitonii capitalismului banditesc autohton atacă şi în Ucraina", un articol calomnios la adresa lui Veaceslav Platon. Publicaţia scrie că numărul 11 pe listele lui Serafim Urechean, unul dintre "democraţii mângâiaţi parinteşte pe creştet tocmai de parlamentarii din Europa", este protagonistul unui mare scandal de corupţie la Kiev.
"Pe 7 mai, exact la o lună după atacarea Preşedinţiei şi Parlamentului de la Chişinău de către mulţimi de tineri instigaţi de liderii de partide care şi-au dorit de fapt răsturnarea ordinii constituţionale şi preluarea puterii prin forţă, o bombă banditească moldovenească explodează la televiziunile din Ucraina", scrie Moldova Suverană.
Potrivit publicaţiei, Platon aprinde un mare scandal interstatal între Republica Moldova şi Ucraina. Ziarul citează televiziunea 1 + 1 de la Kiev care transmite că ţinta atacului de tip "rayder" o constituie un mare hotel din capital Ucrainei, hotelul Sport. Potrivit acestei surse hotelul respectiv a fost implicat într-o datorie creată artificial, prin mituirea ministrului sportului, Iuri Pavlenko, şi care acum, că întreprindere garant, riscă o amendă de opt milioane dolari sau trecerea în proprietatea unor firme off-shore înregistrate în Gibraltar şi SUA.
"Mai simplu spus, după ce firmele Westhil Trading Limited şi Caldon Holding Limited (toate controlate de Platon personal sau de oamenii săi de încredere) şi-au înscenat o datorie reciprocă de opt milioane dolari, asigurindu-se în prealabil cu un document de garantare din partea Hotel Sport, vine în scenă SRL Raselev Com şi acţionează în judecată respectivă întreprindere a statului ucrainean, cerindu-i 8.008.968,75 dolari. Aici vă amintim că Raselev Com aparţine tot lui Veaceslav Platon, numărul 11 de pe lista parlamentară a lui Urechean, o firmă declarată în proces de insolvabilitate şi care, aşa cum transmite 1 + 1, trebuia să plătească o taxă de stat de 90.000 de dolari la procesul intentat tot de ea împotriva Hotel Sport", scrie Moldova Suverană.
"Cum vor decurge lucrurile în capitală Ucrainei vom urmări în continuare, dar scandalul de la Kiev este uriaş, avându-se în vedere şi faptul că în 2012 Kievul va găzdui Campionatul european de fotbal. Până la urmă, vecinii noştri vor arată cu degetul şi spre noi şi organele de anchetă din Ucraina s-ar putea să ceară permisiunea să intre şi în Parlamentul de la Chişinău, direct la grupul parlamentar al AMN, ca să-l umfle pe sus pe deputatul-escroc Veaceslav Platon, care şi legitimaţia de deputat tot cu bani a obţinut-o, gura lumii din jurul AMN spunând că ar fi vorba de 500.000 de dolari", scrie Moldova Suverană.
"Menţionăm că în prezent gruparea criminală condusă de Veaceslav Platon are intentate 11 cauze penale, iar căpetenia este data în căutare internaţională. Totodată, la oră actuală acţiunile de urmărire penală în privinţa lui Platon Veaceslav au fost oprite pe motivul deţinerii de către respectiva persoană a demnităţii de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, fiind necesară iniţierea procedurii de ridicare a imunităţii parlamentare a respectivului personaj. Iată pe cine a adus Urechean în Parlament şi iată de ce o face pe mironosiţa supărată, atunci când i se spune că are o lista de deputaţi escroci şi corupţi", conchide Moldova Suverană.
Articolul în sine, apărut înainte de alegerea şefului statului, poate fi calificat în sine drept o presiune exercitată asupra lui Veaceslav Platon, ca şi dosarele penale deschise pe numele majorităţii liderilor importanţi ai opoziţiei.
Analistul politic Vasile Botnaru, directorul redacţiei de la Chişinău al Europei Libere, a declarat luni seară în cadrul unei emisiuni de dezbateri că s-ar putea ajunge chiar în situaţia ca votul necesar comuniştilor să vină "în plic din puşcărie, aşa cum a fost în cazul lui Ilaşcu".
Pe de altă parte, Vasile Botnaru este de părere că în cazul în care comuniştii intenţionează să menţină o relaţie bună cu Bruxelles-ul, atunci candidatura lui Marian Lupu la Preşedinţie ar fi cea mai potrivită, deoarece acesta are o imagine bună în exterior şi poate arăta o "vitrină bună". "Deja prin candidatura înaintată vom vedea ce are de gând Voronin, ce tactici vor aplica comuniştii pe termen scurt", a menţionat Botnaru, spunând că cea de a doua opţiune, care va indica o îndepărtare a comuniştilor de Occident, va fi cea a actualului premier în exerciţiu, Zinaida Greceanîi. Dacă Greceanîi va fi aleasă în funcţie de preşedinte, atunci premier ar putea deveni Igor Dodon, iar în cazul în care Marian Lupu va deveni şef al statului, atunci Zinaida Greceanîi va rămâne la postul ei, spune analistul.