Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.05.2009

Igor Munteanu: Se pare că PCRM a primit indicaţii ferme de a merge la alegeri anticipate

Directorul executiv al IDIS "Viitorul" Igor Munteanu consideră că PCRM ar fi dispus, mai degrabă, să meargă la alegeri anticipate, decât să îndeplinească condiţile înaintate de cele trei formaţiuni parlamentare de opoziţie pentru a relua dialogul politic. Într-un interviu acordat postului de radio „Europa Liberă” Igor Munteanu a declarat că Partidul Comuniştilor a primit indicaţii ferme pentru a merge la alegeri anticipate.

În cadrul şedinţei de marţi a Parlamentului liderii celor trei partide de opoziţie au luat cuvântul şi au înaintat PCRM mai multe condiţii pentru reluarea dialogului politic. Printre aceastea sunt: eliberarea necondiţionată a celor arestaţi în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009, retragerea în mod public a acuzaţiilor referitoare la pretinsa tentativă de lovitură de stat în vederea alipirii Republicii Moldova la un alt stat şi a celor de organizare a vandalizării sediilor Preşedinţiei şi Parlamentului, aduse opoziţiei şi protestatarilor paşnici din 7 aprilie 2009 de către Vladimir Voronin şi Partidul Comuniştilor; asigurarea accesului imediat al partidelor parlamentare de opoziţie la IPNA Compania „Teleradio Moldova”; demisia conducerii IPNA Compania „Teleradio Moldova” şi a Consiliului Coordonator al Audiovizualului; demisia miniştrilor de interne şi dezvoltării informaţionale, a directorului SIS, a procurorului general şi.sancţionarea tuturor celor care au emis şi executat ordinele de torturare a cetăţenilor. În opinia opoziţiei, toate aceste condiţii sunt necesare pentru normalizarea situaţiei social-politice şi crearea condiţiilor pentru desfăşurarea unor alegeri parlamentare anticipate libere şi corecte.

În opinia Directorului executiv al IDIS "Viitorul" Igor Munteanu, opoziţia este obligată să-şi formuleze exact pretenţiile pentru ca publicul larg să înţeleagă de ce aceasta nu participă  procedurile de instalare a noii puteri la Chişinău, iar condiţile înaintate de cele trei partide parlamentare de opoziţie sunt elementare pentru reluarea dialogului politic şi sunt paşii necesari pentru a instituţionaliza revenirea la normalitate.

Potrivit lui Igor Munteanu, îndeplinirea condiţiilor înaintate de opotiţie ar putea fi considerate slăbiciuni de către simpatizanţii PCRM, or, Partidul Comuniştilor a demonstrat întotdeauna că nu va ceda, mai ales în ceea ce priveşte controlul asupra mass media sau repararea daunelor materiale şi morale pentru cei care au suferit în urma acţiunilor violente.”Iar în condiţile în care există o mediere extrem de slabă din partea UE, PCMR nu se simte mobilizat pentru ca să cedeze. Cadrul de dialog insituţionalizat dintre partidul de guvernământ şi opoziţie este foarte slab în acest moment”, a spus expertul. 
 
Igor Muneanu a menţionat că PCRM „merge pe o linie bolşevică, în care majoritatea obţinută în cadrul alegerilor este transformată în bariera pe care nu vrea s-o depăşească, în bariera care îi asigură perpetuarea la putere şi nu vede motivul pentru care opoziţia să fie integrată în luarea deciziilor”. „Acest lucru evident crează, probabili, sentimentul că PCRM este deja  pus în poziţia de a fi acceptat alegerile anticipate, iar paşii ce urmează a fi întrepinşi sunt doar pentru ca să asigure votarea primului ministru care să formeze noul guvern, în timpul care a mai rămas până la procedurile de alegere a şefului statului, care, probabil, vor fi eşuate şi, pregătirea pentru alegeri anticipate. Am impresia că în acest moment Partidul Comuniştilor a primit indicaţii ferme în această direcţie”, a spus Igor Muneanu.

Totodată, potrivit lui Munteanu, participarea opoziţiei în cadrul Biroului parmanent nu înseamnă o cedare din partea opoziţiei.  „Opoziţia a acceptat să participe la Biroul parmanent pentru a fi prezentă la adoptarea anumitor legi. Cu siguranţă că în următoarea săptămână vor fi votate mai multe legi cu  caracter economic şi social, pentru că suntem în condiţiile unei crize foarte adânci şi acest lucru este necesar pentru a ajusta sau pentru a fi la curent cu agenda legsilativă. Aceasta este un element foarte important : care sunt aceste legi despre care vorbeşte Voronin şi sfătuitorii săi? Pentru că dacă se va profita de această situaţie incertă până la lansara alegrilor anticipate pentru adoptarea unor legi cu caracter economic ce desfigurează bugetul public, atunci cu siguranţă vom avea cu toţii de suferit. Şi aşa incidentele din aprilie au condus la utilizarea frauduloasă a unor bani foarte importanţi ddin bugetul public pentru reconstrucţia anumitor instituţii de stat fără ca aceste lucruri să fi concodrate cu Legea bugetului de stat. Cu alte cuvinte se merge pe nişte abuzuri care afectează bugetul de stat”, a spus Munteanu.

Potrivit expertului, dacă opoziţia urmăreşte contestarea legitimităţii alegerilor din 5 aprilie şi organizarea alegerilor anticipate, atunci trebuie să fie prudentă şi săşi urmeze obiectivele, care sunt: crearea dialogului instituţionalizat în care UE ar avea un cuvânt mai important de spus. "Până în acest moment lipseşte un element coagulant esenţial pentru reluarea dialogului politic şi acesta este legat de faotul că misiunea de mediere a controverselor politice interne din RM încă nu a fost preluată de către reprezentantul UE în Moldova, este invizibil, nu se vede”, a mai spus Igor Munteanu pentru „Europa Liberă”.

Declaraţia fracţiunii parlamentare a Aliantei Moldova Noastra cu privire la caile de solutionare a actualei crize politice din Republica Moldova

     
Declaraţia fracţiunii parlamentare a PLDM cu privire la criza politică din Republica Moldova şi căile de depăşire a acesteia

 


cuvinte-cheie: IDIS „Viitorul | opoziţie | anticipate

Comentarii (0)

 

Related news

Sus