Noul presedinte al Parlamentului moldovean, Vladimir Voronin, a anuntat candidatura premierului Zinaida Greceanii la functia suprema in stat. In aceste conditii, relatiile Romaniei cu Republica Moldova ar putea ramane in continuare tensionate.
Premierul moldovean, Zinaida Greceanii, a fost propusa de Partidul Comunist pentru functia de presedinte al tarii. Anuntul a fost facut de Vladimir Voronin, actualul presedinte al Parlamentului de la Chisinau. Redactorul-sef al postului de radio Europa Libera, Vasile Botnaru, sustine ca nominalizarea lui Greceanii arata o inchidere fata de Occident. De aceeasi parere este si Armand Gosu, specialist in problemele spatiului ex-sovietic, care considera ca alegerea lui Greceanii este o intoarcere cu fata spre Moscova a Moldovei.
Cu toate ca Romania a avut o relatie buna cu Zinaida Greceanii in calitatea sa de prim-ministru, analistii sustin ca, in conditiile in care va fi aleasa in functia de sef al statului moldovean, relatiile celor doua state nu se vor imbunatati. Armand Gosu ne-a spus ca "este greu de crezut ca, odata ajunsa presedinte, se va autonomiza. Greceanii nu are greutate politica, fiind numai o anexa a lui Voronin care va conta doar cat va avea sprijinul lui". Din aceasta perspectiva, Gosu sustine ca, "atat timp cat Voronin va ramane la manete, acest tip de politica fata de Romania va continua si nu se intrevede o imbunatatire dramatica". Ministrul Cristian Diaconescu subliniase, de altfel, ca Romania asteapta alegerea noului presedinte moldovean pentru ca ulterior sa incerce sa isi rezolve singura problemele bilaterale cu Moldova, chiar daca unele aspecte "sunt, la un moment dat, induse din alta parte".
Pe de alta parte, subliniaza Armand Gosu, Romania ar putea profita de faptul ca Voronin "nu este interesat sa ramana prizonierul Rusiei", de aceea "va dori sa dinamizeze relatia cu Bruxelles-ul", care in acest moment este afectata de legaturile slabe cu Bucurestiul. "Orice zgomot de fond din partea Bucurestiului il deranjeaza pe Voronin in relatia cu Bruxelles-ul", a adaugat analistul. De altfel, Moscova pare sa rasufle usurata dupa ce Voronin a preluat sefia Parlamentului. Potrivit unor surse citate de cotidianul rus "Kommersant", problema numelui noului presedinte nu este una importanta, pentru ca "toate deciziile-cheie vor fi luate de Voronin. In acest sens, urmatorului presedinte al republicii ii va fi destul de greu: el va trebui sa joace rolul de lider formal, in conditiile in care Voronin va fi liderul real". In schimb, presedintele Comisiei pentru relatii externe din Parlamentul ungar, Zsolt Nemeth, sustine ca, mai ales in contextul evenimentelor care au avut loc in Moldova la inceputul lunii aprilie, ar trebui realizata o pozitie ferma impotriva politicii externe a Rusiei, care ar incerca sa-si faca "din nou o sfera de influenta".
Sursa: Romania libera