Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.05.2009

Ziua: Tartorii comunisti vor sa faca schimb de locuri: Voronin in locul lui Lupu, Lupu in locul lui Greceanii, Greceanii in locul lui Voronin

Ziua: Tartorii comunisti vor sa faca schimb de locuri: Voronin in locul lui Lupu, Lupu in locul lui Greceanii, Greceanii in locul lui Voronin

Comunistii de la Chisinau au in vedere o rotire a cadrelor care va mentine la putere vechea troica Voronin - Greceanii - Lupu. Astfel, Zinaida Greceanii a fost desemnata de Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM) drept candidat la functia de presedinte al tarii, in ciuda faptului ca cel mai vehiculat nume pentru acest post a fost cel al fostului presedinte al Parlamentului, Marian Lupu.

Decizia a fost luata in cadrul sedintei plenare a Comitetului Central al PCRM, la finalul reuniunii, Vladimir Voronin declarand ca aceasta candidatura a fost aprobata cu unanimitate de voturi, potrivit Mediafax.

Mascarada democratiei

Voronin, care a fost ales si in functia de presedinte al Parlamentului, a tinut sa precize ca actualul premier, Zinaida Greceanii, este "o persoana corecta, cinstita si care merita acest post", iar daca liderii "opozitiei nu mai voteaza si pentru aceasta can­didatura, apoi nu mai stiu ce vrea opozitia moldoveneasca". Candidatura lui Greceanii va fi examinata de Parlament peste o saptamana, comunistii avand nevoie de inca un vot pentru ale­gerea presedintelui tarii. Voronin, care va mai detine functia de presedinte al tarii timp de cel putin o luna, a mai adaugat faptul ca Marian Lupu, fostul presedinte al Parlamentului, ar putea primi postul de prim - ministru, acest lucru intregind practic "rocada" comunistilor moldoveni.

Boicotul opozitiei

In replica, partidele de opozitie din Republica Moldova au declarat ca nu vor inainta candidaturi pentru functia de presedinte si nu vor participa la alegerea acestuia, pledand in schimb pentru alegeri anticipate. Liderii opozitiei au mai afirmat ca nu vor sustine candidatura Zinaidei Greceanii pentru aceasta functie, considerand ca ea va fi de fapt o marioneta in mainile PCRM si ale lui Voronin. Vicepresedintele Partidului Liberal (PL), Corina Fusu, considera ca Greceanii a fost propusa pentru aceasta functie deoarece nu este membru al PCRM, incercandu-se astfel acreditarea ideii ca este promovata o persoana apolitica, desi este cunoscut faptul ca aceasta a fost mereu fidela comunistilor. Prim - vicepresedintele Partidului Liberal Democrat (PLDM), Alexandru Tanase, considera ca promovarea acestei candidaturi este inca o dovada a faptului ca institutiile statului vor functiona pe principii clientelare si nu pe norme legale, fiind o confirmare a faptului ca "in Republica Moldova exista un sistem totalitar". Tanase explica propunera lui Marian Lupu ca premier si nu pentru functia de sef al statului prin faptul ca acesta a pierdut increderea comunistilor, iar eventuala lui numire la conducerea guvernului, ar insemna practic "sacrificarea" lui, pe fondul crizei economice. Analistul politic Igor Munteanu considera ca decizia PCRM nu reprezinta o surpriza, deoarece predictiile legate de viitorul presedinte, "care trebuie sa fie o persoana strict decorativa, simbolica si lipsita de autoritate", s-au adeverit.

In privinta deputatilor opozitiei, Voronin a declarat ca acestia ar trebui sa fie cei mai interesati sa nu se ajunga la alegeri anticipate, deoarce, in caz contrar, conform Constitutiei el va fi cel care va ramane in aceasta functie.

Voronin nu vrea anticipate

Acesta a mai adaugat ca "imi mai ramane un post de prim - ministru si inchidem cercul de dictatura si gata". Potrivit presedintelui in exercitiu, in cazul in care se ajunge totusi la anticipate, tara nu va ramane fara Guvern, deoarece, cu sau fara presedinte, ea "trebuie guvernata". Desi deputatii opozitiei nu au participat nici la acest vot, ieri, comunistii din Parlamentul moldovean au decis ca alegerile noului presedinte al statului vor avea loc pe data de 20 mai. Comisia speciala pentru alegerea sefului de stat va fi formata din 7 persoane, 4 reprezentanti din partea PCRM si 3 din partea opozitiei. In cazul in care aceasta din urma ar refuza sa participe la lucrarile acestei comisii, nu este cunoscuta procedura care va fi urmata.

Sursa: Ziua

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus