Serviciul Public de Ocupare a Forţei de Muncă din Suedia va implementa în Moldova proiectul „Consolidarea capacităţii Moldovei de gestionare a capacităţii Moldovei de gestionare a pieţei muncii şi de reîntoarcere a migranţilor”. Proiectul a fost lansat joi, 14 mai la Chişinău şi face parte din Parteneriatul de Mobilitate între Uniunea Europeană şi Republica Moldova, semnat în iunie 2008.
În valoare de 3.215.500 Euro (49 197 150 MDL), proiectul finanţat de Uniunea Europeana, se adresează cetăţenilor Republicii Moldova care doresc să se reîntoarcă acasă şi să lucreze pe piaţa locală a muncii.
Târguri de locuri de muncă şi asistenţă în activităţi de antreprenoriat, în
UE
Asistenţa acordată persoanelor reîntoarse de peste hotare va fi asigurată prin intermediul unor programe şi politici de corelare a cunoştinţelor şi experienţei acumulate peste hotare cu cererea de pe piaţa locală a muncii. În acest sens, în câteva ţări ale Uniunii Europene vor fi organizate târguri de locuri de muncă pentru cei care doresc să se reîntoarca acasă şi să lucreze în Moldova. De asemenea, va fi acordata consultanţă în domeniul antreprenorial.
Instruire înainte de plecare peste hotare şi asistenţă tehnică
Un al doilea obiectiv major al proiectului este promovarea mobilităţii legale între Republica Moldova şi UE prin furnizarea informaţiei corecte privind procedurile şi oportunităţile de migrare, riscurile migraţiei ilegale.
În acest sens, în cadrul proiectului, cetăţenii Moldovei care planifică să migreze peste hotare vor beneficia de sesiuni de instruire şi informare privind necesitatea respectării cerinţelor legislative şi administrative ale ţărilor membre UE.
Birouri de informare privind angajarea în câmpul muncii, organizate în UE
În cadrul consulatelor Republicii Moldova care activeaza peste hotare, vor fi create birouri de informare pentru cetăţenii Moldovei care trăiesc în ţările UE. Birourile vor furniza informaţii privind diversele oportunităţi de angajare în Moldova, politici naţionale de ocupare a forţei de munca şi
antreprenoriat, prevenirea exploatării şi traficului de fiinţe umane, canale mai ieftine de transfer a remitenţelor.
Piaţa Autohtonă a Pieţei de Muncă: Centrul de Informaţii despre piaţa muncii/ Linie telefonică de suport
Una dintre cele mai importante activităţi ale proiectului implementat de Agenţia Suedeză este consolidarea capacităţii ANOFM prin crearea in cadrul reprezentanţei sale din Chişinpu a unui centru de informare despre piaţa muncii, instituşţie care oferă deja celor interesaţi, servicii de asistenţă şi resurse la zi privind locurile de muncă vacante existente.
În curând, cetăţenii Republicii Moldova care se afla în căutarea unui loc de muncă pe piaţa autohtonă, vor beneficia de un canal de comunicare pe trei paliere. Atât cei interesaţi de un loc vacant de muncă cât şi angajatorii vor avea posibilitatea unui acces direct la piaţa muncii cu ajutorul internetului (email/skype), telefonului sau vizitând Centrul de Informare despre Piaţa Muncii localizat în centrul Chiişinăului, pe strada Mitropolit Varlaam, nr. 90. Echipa de specialişti ai centrului poate fi contactată la: 022-22-40-87, 22 44-40; E-mail: angajarerm@gmail.com
Totodată, în vederea susţinerii persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, vor fi organizate cursuri de instruire în baza şcolilor profesionale existente în Moldova şi folosind asistenţa internaţională acordată de către Fundaţia Europeană de Instruire.