Trimite e-mail | Printeaza
Politic
20.05.2009

Lansarea Campaniei Pro Cetatenie Română

Organizatia Studentilor Basarabeni din Bucuresti in colaborare cu Organizatia Studentilor Basarabeni din Timisoara anunta lansarea Campaniei de sustinere a redobandirii cetateniei romane pentru basarabeni si bucovineni, "Pro Cetatenie Romana".

Lansarea va avea loc joi, 21 mai, cu incepere de la ora 12.00, in sala 5 a Casei de Cultura a Studentilor, aflata pe Calea Plevnei, nr. 61, Sector 1, Bucuresti. Invitati speciali: Alexandru Lesco, fost detinut politic in temnitile rusesti de la Tiraspol timp de 12 ani; Florin Postolachi, Presedinte al Asociatiei "15 noiembrie 1987", deputat; Ilie Badescu, Presedintele Asociatiei Romane de Sociologie.

Parteneri media campaniei "Pro Cetatenie Romana" sunt: portalul informational www.basarabeni.ro si www.cetatenia.ro.

Cateva cuvinte despre Campania Pro Cetatenie:

Campania noastra are scopul de a informa si sensibiliza opinia publica romaneasca si europeana asupra temei redobandirii cetateniei romanesti.
Cerem sustinere publica pentru aplicarea Ordonantei Guvernului Romaniei OUG nr. 36/2009 pentru modificarea si completarea Legii cetateniei romane nr. 21/1991, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 259 din 21 aprilie 2009.
Aceasta masura legislativa este de o importanta covarsitoare pentru toti romanii din afara granitelor Romaniei, privati de dreptul lor natural, cetatenia, datorita consecintelor pactului Ribbentrop - Molotov. Romanii din vechea provincie romaneasca, Basarabia, trec printr-o criza identitara majora. Pretutindeni in fostul spatiu ex-sovietic populatia de origine romaneasca are inca de suferit.
Evenimentele care au avut loc recent la Chisinau, revolta tinerilor impotriva regimului dictatorial-comunist si aspiratia fireasca catre libertate si democratie nu ne pot lasa nepasatori in special pe noi, studentii basarabeni, aflati la studii in Romania.
Intreaga societate romaneasca a urmarit cu sufletul la gura drama tinerilor basarabeni, deveniti victime ale unor salbatice represiuni comuniste.
Publicul din Romania este putin familiarizat cu situatia romanilor din afara. Dramele si suferintele romanilor captivi din fostul lagar sovietic sunt necunoscute inca. Prin intermediul acestui proiect se ofera sansa de a fi aduse la lumina datele acestei situatii, astfel incat cei din tara sa se poata implica in mentinerea identitatii nationale in randurile romanilor din Basarabia.
In regiunile Ucrainei, pe cuprinsul Republicii Moldova, in zona Transnistriei, traiesc romani care indura persecutii din partea unor regimuri nedemocratice totalitare, cu manifestari antiromanesti viscerale.
Masura acordarii cetateniei romane, care apartine de drept celor care au avut de suferit de pe urma consecintelor Pactului Ribbentrop-Molotov, reprezinta o minima forma de protectie, in scopul garantarii drepturilor democratice care decurg din calitatea de cetatean european.
Cetatenia romana, respectiv europeana, reprezinta o modesta compensatie pentru chinurile pe care romanii uitati in afara granitelor le-au indurat de aproape 80 de ani.

Desfasurarea Campaniei

In Piata Universitatii din Bucuresti, in locatii din Timisoara si din alte orase ale Romaniei, se vor creea puncte de informare despre situatia romanilor de peste Prut si despre modalitatea de obtinere a cetateniei romane de catre acestia.
Sloganul campaniei este: „Basarabia, Cetatenia este dreptul tau!", iar afisul campaniei reprezinta harta Romaniei Mari, in culorile tricolorului, cu o sarma ghimpata de-a lungul raului Prut, exprimand astfel drama sfasierii poporului roman. In josul hartii se afla citatul „Basarabia Pamant Romanesc", iar mai jos, este trecut numele celui caruia ii apartin cuvintele, „Petre Tutea", si care ne-a inspirat prin exemplul luptei sale de o viata pentru Basarabia.

Obiectivele Campaniei sunt:

  • Informarea basarabenilor despre modalitatea de obtinere a cetateniei romane - drept natural de care au fost deposedati datorita conjuncturilor istorice.
  • Facilitarea integrarii in mediile romanesti a tinerilor basarabeni veniti in Romania.
  • Restabilirea adevarului istoric cu privire la teritoriile romanesti aflate in afara granitelor Romaniei.
  • Mentinerea legaturilor si a suportului reciproc intre romanii de pe ambele maluri ale Prutului.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus