Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.05.2009

Primăria Chişinău nu va elibera autorizaţie de construire pentru lucrările de reconstrucţie a sediului Parlamentului

Primăria Chişinău nu va elibera autorizaţie de construire pentru lucrările de reconstrucţie a sediului Parlamentului

Primăria Chişinău nu va elibera autorizaţie de construire pentru lucrările de reconstrucţie a sediului Parlamentului, pentru a nu confirma costurile exagerate ce urmează a fi cheltuite în acest sens. Despre aceasta a informat, joi, 21 mai,  în cadrul unei conferinţe de presă, primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă.

Potrivit primarului de Chişinău, reconstrucţia sediului Parlamentului a fost iniţiată încă în anul 2006. Recent, Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului al R. Moldova a solicitat eliberarea autorizaţiei de construire pentru efectuarea lucrărilor de reconstrucţie a clădirii Parlamentului, cu amenajarea teritoriului adiacent. S-a stabilit însă că documentaţia de proiect se elaborează conform unei schiţe de proiect coordonată de Primărie încă în anul 2006. Conform respectivei schiţe de proiect, se planifică extinderea sălii de şedinţe şi construcţia unei anexe.

„Sunt absolut stranii acuzaţiile ce se aduc partidelor de opoziţie în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009, din moment ce de 3 ani se pregătea reconstrucţia clădirii legislativului”, a conchis primarul general, precizând că „după ce s-a obţinut certificatul de urbanism pentru proiectarea obiectivului, la doar câteva zile se solicită şi eliberarea autorizaţiei de construire. Prin urmare, proiectul de reconstrucţie era deja elaborat”.

În acelaşi timp, Dorin Chirtoacă a informat că potrivit proiectului de execuţie, reconstrucţia clădirii parlamentului va costa 250 milioane 574 mii lei. „Autorităţile municipale au făcut un calcul din care reiese că pentru reconstrucţia fiecărui metru pătrat se va plăti câte 1500 Euro, în timp ce construcţia unui metru pătrat la ora actuală nu depăşeşte suma de 300  Euro, iar pe piaţă un metru pătrat valorează între 700 – 1000 Euro”, a subliniat edilul capitalei. „Aşadar costurile pentru reconstrucţia sediului Parlamentului sunt cu totul exagerate”, a declarat primarul de Chişinău.

În context, Dorin Chirtoacă a subliniat că este necesară o expertiză a proiectului şi a devizului de cheltuieli. „Or, din actele ce s-au depus la primărie reiese o încălcare sau un furt”. Primarul de Chişinău a mai afirmat că actualmente asistăm la încă un act de batjocură, însă societatea trebuie să cunoască ce se ascunde de fapt în spatele „operaţiunii miliardul”.

De asemenea, Dorin Chirtoacă a mai spus că nici costurile anunţate pentru reparaţiile necesare la Preşedinţie nu sunt justificate, în condiţiile în care sunt de două ori mai ridicate decât cele pentru Parlament, cu toate că sediul instituţiei prezidenţiale a fost cu mult mai puţin afectat decât cel al Parlamentului.

Tenderele pentru reparaţia clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei au fost câştigate de compania „Consfirm Grup” SRL şi respectiv ÎI „Acar Cantarajiu”

La concursul pentru reparaţia Parlamentului au participat trei firme- „Matacon-Lux” SRL, „Consfirm Grup” SRL şi „Dansicons” SRL. Prima promitea să repare edificiul în opt luni, iar următoarele două – în şapte. Totodată, la tenderul pentru reparaţia clădirii Preşedinţiei au participat companiile SC „Viscont-Service” SRL şi ÎI „Acar Cantarajiu”.

Anunţurile privind desfăşurarea tenderilor au fost publicate în “Buletinul achiziţiilor publice” la 14 aprilie 2009, iar deschiderea ofertelor a avut loc la 24 aprilie curent .

Compania „Consfirm Grup” SRL, fondatorul căruia este Vladimir Baldovici, ex-ministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului s-a angajat să repare Parlamentul în şapte luni.

Compania „Acar Cantarajiu” s-a obligat să repare clădirea Preşedinţiei în cinci luni, contra sumei de 251 mil. lei. Compania „Acar Cantarajiu” a efectuat  reconstrucţia Centrului Republican pentru Copii şi Tineret, în termeni restrânşi, fapt pentru care directorul acesteia a fost decorat de Vladimir Voronin cu ordinul „Gloria Muncii”.

Mijloacele financiare pentru reconstrucţia celor două clădiri vor fi alocate din buget. Totodată, Guvernul a decis transferarea celor două clădiri, pentru perioada efectuării lucrărilor de reconstrucţie, la balanţa Ministerului Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului.

 

cuvinte-cheie: reconstructie | autorizatie | Chirtoaca

Comentarii (0)

 

Related news

Sus