“Cine ar fi dorit să vadă cum au fost tratate partidele democratice în Republica Moldova de către guvernanţii comunişti, înainte şi după 5 aprilie, ar fi înţeles că nu concilierea, ci confruntarea şi dezbinarea sunt metodele pe care le preferă PCRM pentru a se menţine la putere. În pofida repetatelor apeluri la dialog, lansate de organismele europene, guvernarea comunistă a refuzat orice deschidere, a respins pre-condiţiile înaintate de partidele liberale în ideea depăşirii blocajului politic, şi nu şi-a retractat acuzaţiile grave proferate la adresa lor”, susţine analistul politic Vitalie Ciobanu în comentariul său “Cronica unui eşec previzibil: scrutinul prezidenţial”.
Vitalie Ciobanu menţionează că eşecul alegerii noului preşedinte la 20 mai era previzibil, deoarece, practic, chiar în seara scrutinului din 5 aprilie era evident că PCRM nu va avea suficiente mandate pentru alegerea şefului statului, iar Vadimir Voronin a declarat că nu va negocia cu şedii partidelor de opoziţie, ci cu anumiţi deputaţi din opoziţie.
Timpul care s-a scurs nu a contribuit deloc la găsirea unor puncte de convergenţă între părţi, dimpotrivă, s-au acumulat întrebări grele: fraudarea alegerilor din 5 aprilie, suspiciunile legate de o diversiune pusă la cale de autorităţi în ziua de 7 aprilie – când protestele paşnice ale tinerilor au fost deturnate în acte de violenţă, notează analistul.
“Ţara a căzut pradă unor zvonuri apocaliptice. Opoziţia nu are acces la televiziunea de stat, este blamată şi demonizată pe toate canalele media controlate de comunişti. Între timp, mărturiile cetăţenilor şi numeroasele înregistrări video au demonstrat clar că devastarea şi incendierea celor două sedii de stat, în ziua de 7 aprilie, a fost o acţiune premeditată. Presa a identificat un grup organizat de indivizi violenţi, ghidaţi dintr-un centru ocult de comandă. În mod suspect, tocmai aceste persoane care au declanşat atacurile şi se fac direct responsabile de incendierea preşedinţiei şi parlamentului nu au fost reţinute şi nu au fost anchetate de poliţie”, scrie Vitalie Ciobanu..
Potrivit lui Ciobanu, pas cu pas, s-a ajuns la eşecul alegerilor prezidenţiale: PCRM a înaintat doi candidaţi la funcţia de preşedinte, ceruţi în mod formal de lege, dintre care doar unul a contat în calculele sale – Greceanîi, iar opoziţia nu a avut alternativă - a vota în condiţiile actuale un preşedinte propus de comunişti, indiferent de identitatea persoanei respective, însemna o sinucidere politică.
“Până în 28 mai, rămânem, aşadar, în suspans politic. Cum va arăta această zi: ca o şansă pentru democraţie sau ca momentul de instalare a unui regim de mână forte în Republica Moldova? Vom afla săptămâna viitoare”, conchide Vitalie Ciobanu.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.05.2009Vitalie Ciobanu: Nu concilierea, ci confruntarea şi dezbinarea sunt metodele PCRM pentru a se menţine la putere
Comentarii (0)