Rusia îşi confirmă sprijinul pentru guvernul legitim al Republicii Moldova şi preşedintele său, i-a spus vineri, 22 mai, premierul Vladimir Putin premierului moldovean în exerciţiu Zinaida Greceanîi în cadrul întrevederii de la Astana.
"Suntem bucuroşi că perioada tensionată din Moldova a trecut", a spus Putin, care a avut o întrevedere bilaterală cu omologul său moldovean după summitul şefilor de guvern ai CSI, la Astana. "Consider că autorităţile Moldovei au acţionat echilibrat şi calm chiar şi în timpul dezordinilor", a spus Putin.
De asemenea, Putin şi-a exprimat speranţa că procesul de formare a instituţiilor de stat se va încheia în scurt timp. "În condiţiile crizei, stabilitatea politică reprezintă o garanţie pentru soluţionarea problemelor complicate economice şi sociale", a adăugat el.
Zinaida Greceanîi a apreciat reuniunea de vineri drept o oportunitate de dialog pe marginea multor probleme importante, dialog bazat pe înţelegere şi respect reciproc între parteneri care ţin cont de interesele unul altuia, atât la nivel bilateral, cât şi multilateral.
Totodată, Greceanîi a menţionat importanţa susţinerii din partea Federaţiei Ruse în menţinerea stabilităţii financiare în condiţiile crizei financiare mondiale. În acest context, Greceanîi a mulţumit omologului său pentru sprijinul acordat de către Federaţia Rusă în perioada crizei gazelor şi pentru ajutorul acordat după alegerile din primăvara anului curent, prin livrarea combustibilului către Republica Moldova, precum şi pentru deblocarea rapidă a situaţiei privind eliberarea autorizaţiilor pentru transportul auto internaţional.
Referindu-se la problema exportului produselor moldoveneşti pe piaţa rusă, Zinaida Greceanîi a evocat necesitatea perfecţionării mecanismelor de export a produselor agricole şi a vinurilor moldoveneşi în Federaţia Rusă.
În cadrul summitului CSI de la Astana, Zenaida Greceanîi a avur întrevederi cu premierul Belarus Serghei Sidorschi şi cu premierul kazah Karim Masimov ,
În cadrul întrevederii cu Serghei Sikorski au fost menţionate direcţiile prioritare de colaborare: domeniul tehnologiilor informaţionale, cel investiţional, medicina şi farmaceutica, complexul agroindustrial, inclusiv vinificarea, producerea comună a mini-tehnicii agricole şi, în special, a fost discutată problema exportului producţiei agricole moldoveneşti în Belarus.
La înrevederea cu premierul kazah a fost examinată posibilitatea exportului în Kazahstan a tractoarelor de marca T-70, produse de uzina de tractoare din Chişinău, precum şi a diverse alte produse.