Charta europeană a libertăţii presei a fost semnată la 25 mai, la Hamburg de 46 de jurnalişti si redactori şefi din 19 ţări. Charta enumeră libertăţile de bază ale presei, dreptul jurnaliştilor dar si al cititorilor la informaţie şi măsuri de protejare a presei de presiunile autorităţilor. Iniţiatorii Chartei, între care redactorul şef al săptămânalului german „Stern”, Hans Ulrich Joerges, speră ca odată publicat pe internet, documentul să poate fi invocat de orice jurnalist în apărarea drepturilor sale. Şi, mai mult, ca respectarea principiilor acestei Charte să devina o condiţie în negocierile de aderare la Uniunea europeană.
Berdt Volkert de la Europa Liberă a stat de vorbă cu Hans Ulrich Joerges şi precizează că documentul are 10 articole, intre care cele mai importante, potrivit lui Joerges, sunt cele care apară dreptul jurnaliştilor de a nu divulga sursa informaţiilor. „În al doilea rând, libertatea jurnaliştilor de a strânge şi împrăştia informaţii, inclusiv în străinătate.” Şi în al treilea rând, declara Joerges Europei libere, articolul care stipulează dreptul cetatenilor europeni de a se informa din orice sursă.
Ideea Chartei europene a libertăţii presei i-a venit lui Joerges acum doi ani, cu ocazia unei reuniuni la Bruxelles a redactorilor şefi dintr-o serie de ţări europene cu membri Comisiei europene. „Mai ales după ce am intrat în vorbă cu jurnalişti din România şi Bulgaria, care se plângeau de presiunile la care sunt supuşi. În mai puţin de doi ani” – continue ziaristul german – „Charta a fost gata.”
Documentul este şi o încercare de a unifica, jurnalistic, Europa, motiv pentru care la semnarea Chartei au fost invitaţi si ziarişti din Turcia, Balcani, Ucraina si Rusia. „Treaba noastra nu este să împărţin Europa, din contra. Trebuie să o unim. Şi dacă colegi din tari europene, care nu sunt in Uniunea europeană, au probleme, trebuie să le putem veni în ajutor” – explică radactorul şef al săptămânalului Stern.
Charta încearcă să acopere interesele europenilor din est şi vest dar în timpul redactării au fost evidente şi diferențele. De exemplu, jurnalişti ruşi au propus un articol care să-i protejeze pe ziariști de justiţie, articol incompatibil însă cu conditiile din Europa occidentala, unde justiţia nu amenintă ziarişii. Ziarişti din Bosnia pe de altă parte, ar fi dorit un articol care să-i protejeze pe jurnalişti de presiunile grupurilor religioase. Iar un articol, care nu se regăseşte în realitatea occidentală.
În iunie, Charta va fi înaintată Comisiei europene cu recomandarea să devină un criteriu de acceptare a noi membri. Rămâne de văzut cum va reacţiona Bruxelles-ul.
Carta Europeana a Libertatii Presei
Art. 1 Libertatea presei este vitala pentru o societate democratica. Autoritatile statului trebuie sa o sustina si sa o protejeze, sa respecte diversitatea media jurnalistica atat in toate formele sale de diseminare, cat si in misiunile sale politice, so- ciale si culturale.
Art. 2 Cenzura este strict interzisa. Trebuie sa existe garantii ca jurnalismul independent, in orice media, este liber de persecutii, represalii, interferente politice sau de reglementare ale statului. Statul nu va supune unui proces de autorizare presa si media online.
Art. 3 Dreptul jurnalistilor si al presei de a aduna si disemina informatii si opinii nu trebuie sa fie amenintat, restrictionat sau sanctionat.
Art. 4 Protectia surselor jurnalistice trebuie strict respectata. Orice tip de perchezitii ale redactiilor sau altor locatii ale jurnalistilor, precum si supravegherea jurnalistilor sau interceptarea comunicatiilor acestora, cu scopul de a identifica sursele de informare sau de a viola secretul redactional sunt strict interzise.
Art. 5 Toate statele trebuie sa se asigure ca media, in indeplinirea misiunilor sale, se bucura de o deplina protectie a legilor, a unui sistem judiciar independent si de protectia autoritatilor. Aceasta se aplica mai ales pentru a proteja jurnalistii si colaboratorii lor , in cazul unor actiuni de hartuire sau atacuri la integritatea lor fizica. Incalcarea acestor drepturi sau orice amenintari cu incalcarea lor, trebuie sa fie atent investigate si pedepsite de justitie.
Art. 6 Existenta si independenta economica a media nu trebuie puse in pericol de catre institutiile statului, institutii aflate sub influenta statului sau de catre alte organizatii. Amenintarea cu sanctiuni economice este deasemenea strict interzisa. Companiile private trebuie sa respecte independenta editoriala a media. Ele trebuie sa se abtina atat de la a exercita presiuni asupra continutului editorial cat si de la a incerca sa amestece publicitatea cu continutul editorial.
Art. 7 Institutile statului sau cele aflate sub influenta statului nu trebuie sa ingradeasca libertatea de acces la informatii a media si a jurnalistilor. Ele au obligatia de a sprijini misiunea media si a jurnalistilor de a informa.
Art. 8 Media si jurnalistii au dreptul la acces neingradit la toate stirile si sursele de informare, inclusiv la cele din afara tarii. Pentru a-si indeplini misiunea de a informa din strainatate, jurnalistii trebuie sa primeasca fara intarziere vize, acreditari sau orice alte documente necesare.
Art. 9 Publicului trebuie sa-i fie garantat accesul liber la orice media sau sursa de informatii, nationala sau internationala.
Art. 10 Statul nu poate restrictiona accesul la profesia de jurnalist.
Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
28.05.2009La Hamburg a fost semnată Charta europeană a libertăţii presei
Comentarii (1)