În cadrul unei şedinţe, desfăşurate joi, cu responsabilii de la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vladimir Voronin a propus stoparea temporare a exportului de grâu alimentar şi examinarea oportunităţii de sistare a exportului grâului furajer.
De asemenea, s-a reiterat importanţa intensificării eforturilor în vederea extinderii suprafeţelor irigate. În context a fost menţionată necesitatea identificării posibilităţilor de alocare Agenţiei „Apele Moldovei” a resurselor necesare pentru achitarea energiei electrice consumate la pomparea apei pentru irigare.
Vladimir Voronin a mai cerut Guvernului să examineze şi alte posibilităţi menite să amelioreze situaţia din sectorul agroindustrial şi a producătorilor agricoli.
Potrivit unei informări prezentate de către ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Anatolie Gorodenco, pentru roada anului 2009 au fost semănate peste 1,1 mln hectare de teren arabil, inclusiv cu culturi de toamnă – 433 mii hectare, dintre care 310 mii – cu grâu de toamnă. Culturile de toamnă au ieşit din faza de iernare într-o stare satisfăcătoare, însă temperaturile ridicate, insuficienţa de precipitaţii şi reducerea rezervelor umidităţii în sol, din lunile aprilie-mai, au creat condiţii nefavorabile pentru dezvoltarea culturilor cerealiere.
Anterior, Guvernul a vândut 22 mii tone de grâu alimentar din rezerva de stat şi a achiziţionat prin licitaţie 40 mii tone de grâu furajer. Guvernul a aprobat, în cadrul şedinţei ordinare din 18 februarie curent, o Hotărâre ce autorizează Agenţia Rezerve Materiale, Achiziţii Publice şi Ajutoare Materiale să elibereze din rezervele materiale de stat 22 mii tone de grâu alimentar care urma să fie comercializat la Bursa Universală de Mărfuri în loturi de la 1 până la 5 mii tone la un preţ iniţial de 1600-1800 de lei. Viceministrul Economiei şi Comerţului, Tudor Copaci, a precizat că grâul alimentar cu un conţinut de gluten de 18-21% va fi scos la licitaţie cu un preţ iniţial de 1600 de lei, cel cu un conţinut de gluten de 21-25% - 1700 de lei, iar grâul alimentar cu un conţinut de gluten mai mare de 25 la sută - 1800 de lei. .
De asemenea, Agenţia Rezerve Materiale, Achiziţii Publice şi Ajutoare Materiale va achiziţiona prin licitaţie 40 mii tone de grâu furajer de clasa a 5-a la un preţ maxim de 1.100 lei pentru o tonă. "Această intervenţie a statului vine pentru a asigura securitatea furajeră a statului, iar veniturile obţinute de producători din comercializarea acestui volum de grâu furajer va fi utilizat pentru efectuarea lucrărilor de primăvară", a spus Tudor Copaci.