Guvernarea comunistă de la Chişinău încearcă să-şi consolideze puterea prin intensificarea presiunilor asupra mediului de afaceri din R. Moldova, scrie cotidianul britanic “Financial Times”, cu referire la arestarea lui Gabriel Stati.
Gabriel Stati, fiul patronului grupului petrolier Ascom, a fost acuzat de uzurparea puterii de stat şi de organizarea de violenţe în masă, în perioada postelectorală, însă tatăl său consideră că arestarea este o încercare a liderului comunist Vladimir Voronin “de a acapara prin metode criminale averea familiei Stati”, relatează “Financial Times”. Recent, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a anunţat că va judeca în regim de urgenţă cazurile persoanelor arestate de regimul comunist în urma evenimentelor postelectorale.
Publicaţia britanică scrie şi despre o scrisoare trimisă de preşedintele Voronin omologului său kazah Nursultan Nazarbaiev, în octombrie 2008, în care îi cerea acestuia să “acorde multă atenţie” lui Anatol Stati, care foloseşte profiturile obţinute în afacerile cu petrol din Kazahstan pentru a finanţa “afaceri pătate cu sânge” în Sudan, care dăunează imaginii R. Moldova. “El conduce şi finanţează în mod netransparent partide politice de opoziţie”, îi mai scrie Voronin lui Nazarbaiev.
După intervenţia lui Voronin, Ascom a devenit ţinta atacurilor din partea statului kazah, Tristan Oil, o firmă din cadrul Ascom Group, ajungând în epicentrul modificărilor legilor care reglementează explorarea de petrol şi gaze din Kazahstan. Astfel, guvernul kazah a renunţat la drepturile sale de preemţiune la cumpărarea drepturilor asupra câmpului Tolkyn în 2007, dar acum susţine că un transfer de proprietate în 2003 a încălcat aceste drepturi, scria “Financial Times”, la finalul lunii trecute. Compania de stat KazMunayGaz a anunţat deja că Tolkynneftegaz şi Kazpolmunay, ambele deţinute de Stati, sunt potenţiale ţinte de achiziţie.
În acelaşi timp, presa rusă scrie că firmele deţinute de Stati în Kazahstan au fost acuzate că au angajat prea mult personal străin şi au fost obligate să achite statului peste 30 de milioane de dolari pentru că au obţinut profit excesiv! Firmele obţinuseră, anul trecut, un profit de 100 de milioane de dolari. Potrivit publicaţiilor citate de portalul moldovean Info Prim-Neo, aceasta reprezintă o strategie a statului kazah de a-l determina pe Anatol Stati să accepte preluarea companiilor sale de către KazMunayGaz la un preţ minim.
Un tratament asemănător a primit şi compania Rompetrol în R. Moldova. Astfel, compania a fost amendată cu 20 de milioane de lei moldoveneşti pentru că a obţinut un profit prea mare. Fostul premier Ion Sturza, care conduce afacerile Rompetrol în Moldova, a declarat pentru ,,Financial Times’’ că firma a fost amendată cu două milioane de dolari pentru mai multe încălcări ale legilor moldoveneşti. Actualul lider al opoziţiei, Vladimir Filat, acuză şi el că statul a preluat controlul asupra unui centru de conferinţe pe care îl deţinea în urma privatizărilor din urmă cu zece ani, scrie “Financial Times”. Filat a fost ministru al Privatizării în guvernul Ion Sturza, în 1999.
Sursa: Cotidianul.ro