Băncile moldoveneşti au afişat pe paginile lor WEB anunţuri că vând „în calitate de creditor gajist" mai multă avere. Oferta este extrem de diversificată - fabrici vinicole, de conserve, cote părţi din capitalul social, terenuri agricole şi clădiri nefinalizate, tehnică agricolă, locomotive, automobile şi chiar vinuri de colecţie. În condiţii normale valoarea acestor bunuri gajate poate depăşi şi un miliard de lei, nu şi acum pe vreme de criză.
Nu am vrea să evidenţiem vreo bancă anume printre cele care au scos la vânzare proprietăţile depuse în calitate de gaj de agenţi economici şi persoane fizice. Totuşi, pornim de la cea mai mediatizată bancă din ultima vreme - Investprivatbank, bancă ce pe lângă faptul că a publicat gajul pe care îl vinde, mai specifică şi preţul acestuia. Astfel, potrivit datelor de pe pagina WEB, banca a scos la vânzare avere gajată evaluată la valoarea de 11,375 mil. euro sau peste 170 mil. lei. Banca vinde, în special, construcţii nefinalizate, dar şi case de locuit. De exemplu, descoperim că în vânzare este scoasă o casă de locuit din sectorul Râşcani al municipiului Chişinău cu o suprafaţă de 500 m.p., la un preţ de 450 mii euro. Imobilul a fost depus în calitate de gaj de Evghenii Romanciuc.
Fabrică vinicolă la un preţ de 3,5 mil. lei
Moldova-Agroindbank se remarcă prin faptul că vinde în calitate de creditor gajist patru fabrici vinicole, partea socială indivizibilă în mărime de 59,22% a CII Vininvest SRL în capitalul social al IM Podgoria Dunării SRL, cantităţi importante de material vinicol, dar şi vin de colecţie alb desert (Grătieşti, Auriu, Trandafirul Moldovei) în sticle.
La cât sunt evaluate aceste active nu este specificat. Potrivit reprezentanţilor băncii ce se ocupă de vânzarea acestor obiective, preţul este negociabil şi deseori se poate de obţinut reduceri importante. De exemplu, pentru fabrica de vin din Răciula, raionul Călăraşi, care a aparţinut SA Fraga se cereau iniţial 5,5 mil. lei, dar banca ar fi gata să cedeze această avere şi contra unei sume mai mici - de circa 3,5 mil. lei. Ţinând cont că e vorba de utilaj de prelucrare şi păstrare a vinului, clădiri şi construcţii cu teren aferent de 2,8743 ha, preţul pare a fi destul de atractiv. De notat că banca vinde separat şi stocurile vinicole, evaluate la un preţ de peste 2 mil. lei.
De asemenea, banca a scos la vânzare un lot impunător de tehnică agricolă, case de locuit, terenuri pentru construcţii şi terenuri agricole, cisterne etc.
Şi Moldindconbank a scos la vânzare un lot impunător de tehnică agricolă, seminţe, pesticide, ţevi şi fitinguri de propilenă, dar şi o bază de cărbune din Chişinău pentru care cere 750 mii euro.
Banca de Economii vinde o locomotivă
Banca de Economii a Moldovei a scos la vânzare o fabrică de fermentare a tutunului şi o locomotivă de manevrare, imaginea căreia poate fi văzută pe pagina WEB a băncii. Ţinând cont de faptul că căile ferate de la noi aparţin întreprinderii de stat CFM, am putea presupune, deşi nu este o legitate, că gajul a fost depus de acest agent economic.
Din cele scoase spre vânzare de banca FinComBank, în calitate de deţinător de gaj, am remarcat faptul că este licitată o sondă de apă minerală cu adâncimea de 112 metri din apropierea oraşului Cahul.
Teren în zona industrială la 10 mii euro per ar
Unibank pune în vânzare mai multe complexe de clădiri cu terenuri aferente, inclusiv la Bălţi, Leuşeni şi Chişinău. De exemplu, pentru un complex de clădiri cu încăperi pentru producere, depozitare şi administrative, din zona industrială din municipiul Chişinău, sectorul Ciocana, str. Industrială, 59, şi amplasate pe terenul privatizat cu suprafaţa de 5,484 ha se solicită 5,5 mil. euro. Banca este gata să vândă terenul separat de depozite şi alte construcţii - preţul anunţat este de 10 mii euro per ar. Altfel spus, doar pentru teren banca ar putea obţine aproape 5,5 mil. euro.
Banca Socială vinde şi ea fabrici de vin, de conserve, uzină de cărămidă, tehnică agricolă, apartamente, clădiri administrative, terenuri aferente etc. Principalul obiectiv scos la vânzare de Banca Socială pare a fi SRL Free Fischeries, firmă specializată în importul şi prelucrarea peştelui, şi pentru care preţul anunţat este de 57 mil. lei. Întreprinderea amplasată în municipiul Chişinău, pe Calea Basarabiei, dispune de frigidere, instalaţii de producere şi un teren aferent de 2,36 hectare.
Restul băncilor nu afişează, deocamdată, pe pagina WEB ce avere depusă în calitate de gaj este scoasă la vânzare. Aceasta nu semnifică că aceste bănci nu au gaj pe care l-au scos la vânzare. Or şi acestea au acordat credite agenţilor economici şi populaţiei.
Vânzarea gajului - o soluţie extremă
Din cauza situaţiei actuale din economie şi de pe piaţa imobiliară, multe bănci încearcă însă să ajungă la o înţelegere cu clientul datornic, făcându-i o serie de concesii, cum ar fi prelungirea perioadei de rambursare a împrumutului, micşorând astfel valoarea ratei lunare sau acordând o perioadă de graţie.
De altfel, în actualele condiţii de piaţă, aceasta ar fi, până la urmă, cea mai bună soluţie. Or, după cum ne-au spus mai mulţi reprezentanţi ai băncilor ce au scos averea depusă în gaj la vânzare, este foarte greu să vinzi acum, mai ales dacă respectiva avere se află în afara capitalei sau în zone neatractive.
De altfel, deşi afectate de întârzierea plăţilor, de regulă băncile preferă să amâne soluţia executării silite, recurgând la aceasta doar în situaţii-limită.
Conform experţilor:
- În general, executarea silită este ultima soluţie la care recurg băncile. Grija pentru imagine, situaţia din piaţă, dar şi riscul de a nu recupera integral sumele cuvenite din cauza preţurilor în scădere de pe piaţa imobiliară le determină să fie extrem de atente. Experţi din piaţă susţin că există cazuri în care creditorii nu reuşesc să-şi acopere debitul prin executare silită.
- Avantajul preţurilor mici la care sunt scoase la vânzare imobilele care fac obiectul executării silite este de partea investitorilor cu lichidităţi, care urmăresc să obţină proprietăţi cu valoare potenţială ridicată.
- Locuinţele amplasate în zone mai puţin căutate nu prezintă interes pentru vânzători, motiv pentru care bancherii îşi recuperează extrem de greu banii, preferând să ajungă la o înţelegere cu debitorul pentru amânarea plăţii ratelor.
• Experţii estimează că anul acesta problemele de recuperare vor creşte din cauza crizei, atât în Chişinău, dar mai ales în oraşele de provincie, care depind de un număr restrâns de firme şi unde acestea deja se confruntă cu grave probleme de plată a ratelor şi de obţinerea unor noi credite.
Ion PREAŞCA, ECOnomist