La patru săptămâni de la lansarea Parteneriatului Estic (PaE), UE şi vecinii săi estici încep lucrul. Una din inovaţiile PaE este o nouă dimensiune multilaterală în relaţiile cu aceste ţări, alături de cooperarea bilaterală. Prima platformă multilaterală a Parteneriatului Estic va avea loc la 5 iunie, la Bruxelles.
Aceasta se va concentra asupra democraţiei, bunei guvernări şi stabilităţii. Alte platforme, dedicate integrării economice, energetice şi contactelor de la oameni la oameni, de asemenea, vor fi lansate pe parcursul lunii iunie. Scopul acestor platforme este de a sprijini eforturile partenerilor estici de apropiere la standardele UE, de a promova schimbul de experienţă şi a bunelor practici şi de a consolida contactele între ei. Reuniunea de mâine se va concentra pe stabilirea domeniilor de cooperare, şi va discuta lansarea a două iniţiative-pilot, cu privire la managementul frontierei şi de prevenire, pregătire şi intervenţie în cazul unor calamităţi.
"Comisia Europeană nu a pierdut nici un moment pentru a da startul acestei iniţiative. Lansarea platformelor multilaterale este cheia succesului Parteneriatului Estic. Sper că acesta va oferi un sprijin concret pentru eforturile partenerilor noştri în procesul de reformare, precum şi în aprofundarea înţelegerii reciproce", a declarat Comisarul pentru Relaţii Externe şi Politica Europeană de Vecinătate, Benita Ferrero-Waldner. Ea a adăugat: "Prima platformă este dedicată aspectelor guvernării care sunt de bază în acest parteneriat. Respectul faţă de drepturile cetăţenilor, statul de drept, o societate civilă activă sunt elementele-cheie ale societăţilor democratice, progresul cărora, sperăm noi, i-l vom vedea în aceste ţări. În timp ce situaţiile şi etapele de tranziţie a partenerilor noştri sunt foarte diferite,ei se confruntă cu probleme similare şi de aceea o abordare multilaterală poate aduce o adevărată valoare adăugată".
Parteneriatul Estic aduce împreună ţările din Europa de Est şi Caucazul de Sud, ţările membre ale UE şi instituţiile lor pentru a promova securitatea, stabilitatea şi prosperitatea. Acesta oferă un sprijin suplimentar pentru eforturile ţărilor partenere în procesul de modernizare şi reformare, aducându-le mai aproape principiile şi practicile UE. Această iniţiativă se bazează pe Politica Europeană de Vecinătate a UE, prin dezvoltarea unei dimensiuni estice specifice.
Pe lângă consolidarea relaţiei bilaterale dintre UE şi ţările partenere ale PaE platformele multilaterale oferă un cadru pentru a îmbunătăţi înţelegerea legislaţiei şi a standardelor UE, pentru schimb de experienţă, precum şi dezvoltarea unor acţiuni comune cu suportul Parteneriatului Estic.
Întâlnirea de la 5 iunie va dura o zi întreagă, fiind prezidată de către Comisie în cadrul platformei multilaterale tematice pentru Democraţie, bună guvernare şi stabilitate marchează începutul fazei de implementare a Parteneriatului. La sesiunile de lucru vor participa reprezentanţii celor şase ţări partenere, statelor membre ale Uniunii Europene, Secretariatului Consiliului şi a Parlamentului European, Comitetului Regiunilor şi a Comitetului Economic şi Social European.
Două proiecte-pilot vor fi prezentate la această primă întâlnire: "Managementul integrat al frontierelor" şi programul "Prevenirea, pregătirea pentru şi răspunsul la dezastrele naturale şi cele provocate de om" (care trebuie lansate înainte de sfârşitul anului 2009). Celelalte iniţiative pilot includ: integrarea pieţelor de energie electrică, eficienţă energetică şi sursele regenerabile de energie; instituţie pentru IMM-uri, precum şi diversificarea surselor de aprovizionare cu energie.
Primele şedinţe ale altor platforme PaE vor avea loc în luna iunie, la Bruxelles:
- privind contactele între oameni, la 10 iunie;
- privind securitatea energetică la 17 iunie; şi
- privind integrarea economică şi convergenţa cu politicile UE la 26 iunie.
La ultimele două platforme, de asemenea, vor participa Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).