Şeful misiunii Departamentului Europa al Fondului Monetar Internaţional, Graeme Justice a declarat că obiectivul misiunii curente a FMI la Chişinău a constat în încheierea unui nou program de finanţare pentru Republica Moldova, dar că acesta nu a fost atins în virtutea evoluţiilor politice din ţară. În cadrul întrevederii cu Vladimir Voronin, oficialul Fondului Monetar Internaţional a spus că FMI este dispus şi în continuare să acorde Moldovei sprijin financiar, în acest scop misiunea urmând să revină în Moldova, în toamna anului curent, după alegerile parlamentare anticipate şi desemnarea unui nou guvern.
Potrivit unui comunicat de presă al Preşedinţiei moldovene, Graeme Justice a mai ţinut să evidenţieze conlucrarea foarte eficientă realizată cu autorităţile moldovene, în calitatea sa de şef al Departamentului Europa al Fondului Monetar Internaţional şi responsabil pentru Moldova, regretând faptul că mandatul său nu s-a finalizat cu semnarea unui nou acord de colaborare.
Graeme Justice şi-a exprimat speranţa în depăşirea cât mai grabnică a crizei politice în Republica Moldova, ceea ce le va oferi organelor statale posibilitatea de a-şi concentra toate eforturile asupra soluţionării problemelor legate de recesiunea economică.
Preşedintele în exerciţiu Vladimir Voronin i-a mulţumit lui Graeme Justice pentru activitatea desfăşuratăVoronin a subliniat importanţa atribuită de conducerea statului menţinerii şi pe viitor a unei strânse colaborări cu FMI, alte organisme financiare internaţionale, exprimându-şi convingerea că, inclusiv graţie suportului acordat de FMI, Moldova va fi în stare să facă faţă provocărilor cauzate de criza financiară globală şi să creeze un mediu cât mai favorabil pentru creşterea economică şi sporirea investiţiilor.
Misiunea FMI a sosit la 28 mai curent şi se va afla la Chişinău până la 10 iunie. Se preconiza ca la finele vizitei Graeme Justice să susţină o conferinţă de presă, ca de obicei. Însă de data asta, FMI nu a anunţat nici o conferinţă de presă.
Anterior, în cadrul întrevederii cu premierul în exerciţiu Zinaida Greceanîi Graeme Justice, a informat că Guvernul are opţiunea de a semna unul dintre două genuri de Program cu Fondul Monetar Internaţional. Primul este STAND BY, care oferă finanţare în condiţii de piaţă ţărilor care au încheiat programul de tip PRGF, iar al doilea - BLEND, care este un program intermediar şi oferă finanţare parţială în condiţii concesionale. În urma reformei politicilor de asistenţă a FMI, valoarea resurselor financiare disponibile în cazul ambelor programe este semnificativ mai mare faţă de fostul program.
Prim-ministrul în exerciţiu Zinaida Greceanîi a declarat că situţia în economia naţională nu este una simplă şi mai este agravată şi de criza politică. Şeful Cabinetului de miniştri s-a pronunţat însă pentru negocierea şi semnarea unui nou Program cu Fondul Monetar Internaţional indiferent de evoluţiile politice pe termen scurt. „Trebuie să propunem soluţii pentru depăşirea crizei economice în care se află Republica Moldova şi vrem ca acestea să fie susţinute de Fondul Monetar Internaţional”, a declarat Zinaida Greceanîi.
În paralel cu misiunea de bază, la Chişinău se s-au desfăşurat şi două misiuni de asistenţă tehnică din partea FMI: expeţii Departamentului Afaceri Fiscale (FAD) şi Departamentului Politică Monetară şi Pieţe de Capital (MCM).
Programul de finanţare al FMI pentru Moldova a expirat la 4 mai 2009. PRGF este mecanismul de creditare al FMI cu regim preferenţial pentru statele cu venit mic. Rata dobânzii pentru creditele în baza PRGF constituie 0,5 la sută anual. Creditele se oferă pe un termen de 10 ani, cu o perioada de graţie de 5,5 ani. Programul PRGF cu Republica Moldova presupune acordarea unui credit de circa 168 milioane de dolari SUA, din care au fost deja debursate circa 133 milioane de dolari SUA.