Ministrul Andrei Stratan susţine că relaţiile moldo-române trebuie să continue "cu o atitudine corectă faţă de R. Moldova"
Dupa evenimentele postelectorale din 7 aprilie, cand guvernarea de la Chisinau a acuzat autoritatile romane de implicare in violente si de tentativa de sustinere a unei lovituri de stat, autoritatile moldovene l-au expulzat pe ambasadorul Romaniei la Chisinau si l-au rechemat pe seful misiunii diplomatice a Republicii Moldova la Bucuresti.
Ulterior ministrul afacerilor externe si integrarii europene, Andrei Stratan a invocat incalcarea uzantelor diplomatice de catre Romania ca motiv pentru respingerea acreditarii ambasadorului Romaniei la Chisinau. Romania a calificat drept un gest ostentativ si inamical motivul invocat de Republica Moldova pentru a-l refuza pe Mihnea Constantinescu drept ambasador la Chisinau.
Recent conducerea de la Bucuresti declara ca nu va nominaliza o alta persoana pentru aceasta functie. Andrei Stratan: "Este dreptul autoritatilor din Romania sa adopte decizii, care gandesc dumnealor ca ele sunt corecte pentru consolidarea relatiilor dintre Republica Moldova si Romania."
L-am intrebat pe seful diplomatiei Andrei Stratan daca se cauta persoana potrivita pentru a fi numita ambasadorul Republicii Moldova la Bucuresti.
Abdrei Stratan: "Desigur,da. In prezent se selecteaza candidaturile, se examineaza. Dupa care vom purcede la practica international stabilita si vom solicita agrementul pentru persoana corespunzatoare din partea autoritatilor de la Bucuresti. In caz ca vom primi un raspuns pozitiv, atunci vom incepe procedura interna de numire prin hotarare de guvern si prin decret prezidential. Deci, noi vom respecta cu strictete toate rigorile internationale cu privire la numirea unui ambasador intr-o alta tara."
Intrucat relatiile moldo-romane se afla intr-un punct mai scazut decit oricind, Europa Libera a incercat sa mai afle de la domnul Startan cum vede el evolutia cooperarii dintre Chisinau si Bucuresti.
Andrei Stratan: "Relatiile moldo-romane trebuie sa continue... Cu o atitudine corecta fata de Republica Moldova, fara aceste invinuiri, fara aceste declaratii care intr-adevar afecteaza nu numai Republica Moldova, dar ele sint neintelese probabil si de partenerii europeni." Vicepremierul moldovean mai spune ca „relatiile moldo-romane trebuie sa fie bazate pe respect reciproc si neamestec in treburile interne".
Sa mai precizam ca Guvernul Republicii Moldova a cerut ajutor Uniunii Europene pentru a neutraliza ceea ce autoritatile moldovene numesc "politica agresiva a Romaniei".
Sursa: Europa Libera