Radio Europa Libera, impreuna cu organizatia non guvernamentala Freedom House si cu Radio Free Asia, au dat recent publicitatii la Washington un raport despre regimurile autoritare ale lumii si despre cum, in secolul 21, ele incearca sa zadarniceasca eforturile de democratizare. Raportul a fost dat publicitatii în ajunul aniversarii a 20 de ani de la masacrul din Piata Tien An Men.
Cele 5 ţări supuse analizei au fost China, Rusia, Iranul, Venezuela si Pakistanul, toate avind regimuri considerate autoritare. Scopul studiului realizat de experti internaţionali pentru cele trei organizatii a fost de a analiza metodele noi si din ce in ce mai sofisticate folosite de aceste regimuri pentru a impiedica raspîndirea democratiei si a unui sistem bazat pe domnia legii, pe respectul drepturilor omului si libertatea presei. Modul in care aceste tari sint guvernate reprezinta un potential pericol pentru regiunile in care se afla, ameninţînd să exporte instabilitate si domnia bunului plac.
Cele 5 regimuri au fost alese pentru ca cele 5 tari au o deosebita importanta geopolitica. Fac parte din reţelele economice, politice si de securitate globale si au influenţă puternica asupra politicii internaţionale si asupra regiunilor in care se afla.
Cele 5 regimuri, chiar daca sint diferite, cred autorii studiului, au citeva trăsături comune si anume: sint guvernate de grupuri relativ mici de oameni care au acces la putere si la bogatie si folosesc bogaţiile tarilor lor in primul rînd pentru propriile interese si sa obţină sprijinul maselor.
Fiecare din aceste regimuri promovează sau permit standarde si valori antidemocratice, in tarile lor sau in străinătate. Guvernanţii nu sint traşi la răspundere pentru faptele lor si corupţia este înfloritoare. Domnia bunului plac pare sa fie fie la ordinea zilei.
Si, in ultimul rind, cele 5 regimuri nu permit reale alegeri libere si corecte, limitează libertatea presei, activitatea organizatiilor civile independente Astfel, spun autorii studiului, aceasta situaţie reprezintă un potenţial destabilizator pe plan global.
In Rusia, se spune in raport, democratia este doar decorativă si de faţadă si calificativul de democraţie suverana, folosit de liderii de la Moscova conţine pericolul unui naţionalism retrograd.
Kremlinul controlează direct sau indirect toate canalele importante media din tara, inclusiv toate canalele naţionale de televiziune, majoritatea ziarelor şi site-urile de internet. Unul din autorii studiului, expert in Rusia, Daniel Kimmage spune că Rusia exportă aceste metode şi în afara ţării.
In concluzie, autorii studiului solicita democraţiilor occidentale sa îsi întărească colaborarea pentru a putea sa apere organizatiile si instituţiile democratice de influenţa acestor regimuri autoritare.
Trimite e-mail | Printeaza
Externe
09.06.2009Subminarea democrației de către statele autoritare - raport
Comentarii (0)