O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), sub conducerea domnului Graeme Justice, s-a aflat la Chişinău în perioada 28 mai – 8 iunie 2009, cu scopul discutării cu autorităţile a situaţiei economice curente. La finele misiunii, domnul Justice a făcut publică următoarea declaraţie:
„Ca şi majoritatea statelor din regiune, Moldova a fost afectată serios de recesiunea economică globală. Anticipăm că în 2009 PIB în termeni reali va scădea cu cel puţin 9 la sută şi apar motive de îngrijorare în privinţa deflaţiei. Pieţele de export s-au contractat, iar investiţiile străine directe şi remitenţele au scăzut brusc. Se aşteaptă că deficitul contului curent va rămâne mare, în pofida reducerii rapide a importurilor. Afluxul modest de capital a determinat apariţia unui deficit semnificativ de finanţare externă.
În lipsa unor măsuri suplimentare, deficitul bugetar se va majora şi va depăşi 11 la sută din PIB în 2009, un nivel care nu poate fi finanţat fără ca să fie serios tensionată întreaga economie. Intervenţiile majore pe piaţa valutară, de peste 500 milioane de dolari, cu scopul protejării leului, au erodat competitivitatea şi au epuizat rezervele de lichiditate din sistemul financiar, reducând capacitatea băncilor de a credita economia. Presiunile asupra leului s-au diminuat recent, datorită diminuării cererii la import, fapt ce a permis Băncii Naţionale a Moldovei să facă unele procurări de valută de pe piaţă.
Asigurarea stabilităţii macroeconomice trebuie să fie acum prioritatea primordială. Este necesară adoptarea urgentă în parlament a unei rectificări a bugetului pentru a asigura un echilibru mai bun dintre cheltuielile bugetare şi resursele disponibile. Ţinând cont de înrăutăţirea situaţiei, va fi important de menţinut nivelul planificat al cheltuielilor sociale şi de consolidat bugetul investiţional, în scopul asigurării unei restabiliri economice rapide, odată cu restabilirea creşterii economice în regiune. Politicile monetare trebuie să vină întru susţinerea echilibrului fiscal-bugetar şi sunt necesare modificări urgente ale legislaţiei pentru a face faţă problemelor generate de criza în derulare. Dacă se va tărăgăna aprobarea şi implementarea rectificării bugetului şi modificărilor în legislaţie, va continua agravarea situaţiei în direcţia unei recesiuni adânci şi îndelungate.
FMI este gata să susţină Republica Moldova prin orice modalitate, cu eficienţă maximă, acordând asistenţă tehnică, consultaţii privind politicile implementate, sau asistenţă financiară, dacă guvernul nou (după alegerile parlamentare) va face o asemenea solicitare.”
DEPARTAMENTUL RELAŢII EXTERNE AL FMI
Relaţii cu publicul: 202-623-7300 Fax: 202-623-6278
Relaţii cu mass-media: 202-623-7100 Fax: 202-623-6772