- Preţul pentru energia electrică livrată a devenit neconvenabil pentru români
• De la Cuciurgan şi până la compania Electrica din România preţul energiei electrice creşte cu circa 40%, cota majoritară revenind intermediarilor
România a sistat importurile de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan prin intermediul liniei de 400 kV - Cuciurgan-Vulcăneşti-Isaccea, ne-a confirmat administraţia întreprinderii de stat Moldelectrica. În consecinţă, Centrala de la Cuciurgan a redus, în luna mai, de patru ori volumul de energie electrică exportată în România, faţă de media din primele patru luni ale anului 2009. Potrivit datelor Serviciului Vamal din Republica Moldova, dacă în lunile ianuarie-aprilie 2009, Centrala exportat în medie energie electrică în valoare de 5,05 mil. USD pe lună, apoi în luna mai a constituit doar 1,2 mil. USD.
Livrările au fost sistate pe linia de 400 kV Cuciurgan-Vulcăneşti-Isaccea
Directorul general al Moldelectrica (întreprindere ce administrează reţeaua de transport a energiei electrice din Moldova), Ghenadie Dimov, ne-a declarat că exportul de energie electrică în România a fost stopat pe linia de 400 kV - Cuciurgan-Vulcăneşti-Isaccea (România), dar continuă pe o linie de 110 kV, pe care însă se poate de exportat un volum mic de energie electrică. Ghenadie Dimov susţine că nu cunoaşte motivele reducerii livrărilor de energie electrică, dar a ţinut să precizeze că Moldelectrica este interesată în continuarea livrărilor de energie, deoarece acestea aduc venituri importante din prestarea serviciilor de transport.
Pierderile lunare ale Moldelectrica de la reducerea abruptă a exporturlui de energie de la Cuciurgan se cifrează la 3-4 mil. lei.
Preţul energiei de la Cuciurgan este prea mare!?
În acelaşi timp, reprezentanţii Centralei electrice de la Cuciurgan au refuzat să ne explice cauzele sistării livrărilor de energie electrică în România pe linia de 400 kV.
Surse sub acoperirea anonimatului ne-au precizat, însă, că la mijloc este preţul energiei electrice, care a devenit neconvenabil partenerilor români, adică SA Electrica. Potrivit surselor, deşi părţile nu au reuşit să convină asupra preţului energiei, negocierile continuă. Conform unor investigaţii jurnalistice, de la Cuciurgan şi până la compania Electrica din România preţul energiei electrice creşte cu circa 40%, cota majoritară revenind intermediarilor.
Aminitim că livrările de energie electrică produsă la CERS Moldovenească se efectuează nu direct, ci printr-un intermediar - societatea Inteltra SRL din România. Investigaţiile jurnalistice arată că SC Inteltra SRL, este, de fapt, un paravan pentru afacerile din România ale ruşilor de la Inter RAO EES şi are ca unic acţionar firma Unitrade Services LLP, cu sediul în Londra.
Reducerea importurilor de energie de către România se poate datora şi scăderii semnificative a preţurilor pe piaţa românească, dar şi scăderii semnificative a consumului în sectorul industrial. Astfel, consumul final de energie electrică în România a scăzut, în primele patru luni ale acestui an, cu 8,5% faţă de perioada corespunzatoare a anului trecut, la 16607 milioane KWh, potrivit datelor provizorii ale Institutului Naţional pentru Statistică din România (INS). Producţia din termocentrale a scăzut cu 2178,4 milioane KWh (mai putin cu 16,9%). Productia din hidrocentrale a scăzut cu 493,0 milioane kWh (în scădere cu 8%), iar cea din centralele nuclearo-electrice a crescut cu 94,7 milioane kWh (cu 2,4%), potrivit INS. Iluminatul public a înregistrat o creştere cu 10%, iar consumul populaţiei a crescut cu 9,5%.
Reprezentanţi ai autorităţilor române susţin că pe piaţa românească este surplus de energie, iar de la 1 iulie 2009, urmează ca tarifele la electricitatea livrată consumatorilor să scadă.
Exportul de energie electrică de la Cuciurgan în România a început la 15 iulie 2007, iniţial câte 60-70 mil. kWh pe lună, iar de la mijlocul anului trecut au fost majorate la peste 100 mil. kWh. În prezent, exporturile au scăzut la doar circa 25 mil. kWh. De notat că la 14 noiembrie 2008, în cadrul vizitei oficiale a premierului rus Vladimir Putin la Chişinău, compania rusească Inter RAO EES şi Moldelectrica au semnat un Acord ce prevede alocarea a două blocuri energetice ale centralei electrice CERS Moldovenească (de la Cuciurgan) pentru a produce energie destinată exportului în România. Acordul reglementează condiţiile tehnice pentru livrarea în România a energiei electrice de la centrala electrică ce aparţine companiei energetice ruse şi care este amplasată în regiunea transnistreană.
Din cauză că sistemele energetice din România şi Moldova lucrează în regimuri diferite a fost convenită utilizarea unei scheme tehnologice, conform căreia, unul sau câteva blocuri ale centralei transnistrene vor fi racordate la sistemul energetic al României. În cadrul proiectului, se preconiza utilizarea LEA 400 kV Cuciurgan-Vulcăneşti şi Vulcăneşti-Isaccea (România). Implementarea acestei scheme ar permite majorarea livrărilor de energie electrică către România până la 400 MW sau 290 mil. kWh pe lună. Pentru aceasta Inter RAO EES era gata să aloce investiţii importante în modernizarea liniei şi a infrastructurii adiacente.
Sursa: ECOnomist
Ion PREAŞCA