Exportatorii moldoveni, care efectuează livrari în Rusia, au suferit anterior pierderi ca urmare a devalorizării rublei ruseşti, de aceea, Moldova nu este gata să treacă integral la efectuarea achitărilor cu Rusia în ruble ruseşti, ad eclarat, vineri, prim-vicepremierul, ministrul Economiei şi Comerţului, Igor Dodon, în cadrul unei conferinţe de presă la Chişinău privind totalurile şedinţei Consiliului economic al CSI.
Igor Dodon a menţionat cî „situaţia este examinată şi este analizată posibilitatea utilizării rublei ruseşti în cadrul achitărilor cu Rusia pentru unele categorii de mărfuri”. El a subliniat oportunitatea examinării problemelor legate de exportul şi importul mărfurilor în şi din Rusia şi Moldova în vederea selectării unor categorii de mărfuri aproximativ egale după volum.
La rândul său, prim-vicepreşedintele guvernului Rusiei Igor Şuvalov, a menţionat că discuţiile privind utilizarea de către ţările CSI a valutei unice, în special a rublei ruseşti în achitările reciproce vor avea loc în cadrul Conferinţei internaţionale bancare a CSI cu genericul „Ridicarea rolului valutelor naţionale în realizarea tranzacţiilor de import-export în spaţiul CSI. Transferurile şi plăţile cu amănuntul în ţările Comunităţii”, ce vfa avea loc la Chişinîu la 20 şi iunie 2009.
În cadrul întrevederii cu zinaida Greceanîi, Igor Şuvalov a apreciat nivelul înalt al prestaţiei Republicii Moldova în calitate de preşedinte în exerciţiu în toate structurile CSI, remarcând, în special, formatul nou al şedinţei Consiliului economic CSI, dat fiind că până în acest an Consiliul s-a convocat doar la Moscova.
Şuvalov a menţionat că pe toate chestiunile examinate în cadrul şedinţei Consiliului economic CSI s-a ajuns la un consens, astfel încât deciziile elaborate să fie aprobate integral de către şefii de state şi guverne dinţările membre ale CSI.
În cadrul întrevederii s-a mai discutat despre asigurarea continuităţii în activitatea CSI după preluarea preşedinţiei acesteia de către Federaţia Rusă, începînd cu 1 ianuarie 2010.
Totodată, au fost examinate posibilităţile de liberalizare a circulaţiei mărfurilor în comerţul bilateral, în special cu produse agroalimentare şi vinicole
Premierul moldovean a subliniat că Republica Moldova este interesată în dezvoltarea relaţiilor multilaterale pe toate domeniile de colaborare, dar şi cele bilaterale cu partenerii din cadrul comunităţii, exprimînd gratitudinea pentru sprijinul permanent acordat de Federaţia Rusă.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
19.06.2009Dodon: Moldova analizează posibilitatea utilizării rublei ruseşti în cadrul achitărilor pentru unele categorii de mărfuri
Comentarii (0)