Secretarul de stat în MAE Bogdan Mazuru, care s-a întâlnit marţi cu reprezentantul special al UE pentru R. Moldova, Kalman Mizsei, i-a transmis acestuia că România susţine apropierea Chişinăului de UE şi reformele democratice, un pas esenţial fiind organizarea de alegeri libere şi corecte.
Cei doi oficiali au discutat, potrivit unui comunicat MAE, despre aspecte de actualitate ale relaţiilor UE - Republica Moldova, precum adoptarea Concluziilor Consiliului de Afaceri Generale şi Relaţii Externe din 15 iunie referitoare la Republica Moldova.
MAE nu anunţase în prealabil această vizită şi nici nu a prezentat-o pe agenda publică.
Consiliul a adoptat lunea treacută o serie de concluzii care reflectă preocupările UE în legătură cu evoluţiile din R. Moldova. Miniştrii de externe au adoptat directiva de negociere pentru un nou acord, cuprinzător, între UE şi Republica Moldova. La solicitarea României însă, UE a condiţionat lansarea efectivă a negocierilor pentru un nou acord de asigurarea unui tratament egal pentru toţi cetăţenii statelor membre în materie de vize, subliniind totodată importanţa respectării de către Republica Moldova a principiului relaţiilor de bună vecinătate.
Secretarul de stat Bogdan Mazuru a reafirmat, în cadrul întâlnirii cu Mizsei, hotărârea fermă a României de a sprijini Republica Moldova în eforturile sale pe calea apropierii de UE şi a consolidării reformelor democratice, un pas esenţial în acest sens reprezentându-l însă organizarea de alegeri libere şi corecte.
De asemenea, cei doi au reafirmat necesitatea identificării şi convenirii unei soluţii durabile şi echitabile pentru problema transnistreană, care să respecte independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, în cadrul procesului de negocieri în formatul 5+2.
Potrivit Ministerului de Externe, vizita reprezentantului special al UE pentru Republica Moldova se înscrie în seria de consultări regulate ale oficialului european cu partea română. Aceasta a fost a şaptea prezenţă la Bucureşti a ambasadorului Kalman Mizsei de la preluarea mandatului.
Mizsei s-a declarat convins, într-un interviu acordat postului de televiziune online JURNAL TV, că autorităţile române nu au fost implicate în evenimentele din 7 aprilie de la Chişinău. "Până la această oră, Uniunea Europeană nu a văzut niciun fel de probe care ar demonstra contrariul", a declarat Kalman Mizsei.
"Este trist că relaţiile moldo-române s-au degradat astfel. Sperăm că se vor ameliora cât mai curând posibil, pentru că România este unul dintre cei mai importanţi parteneri economici ai R.Moldova", a mai spus oficialul european.
Referindu-se la decizia autorităţilor de la Chişinău de a impune un regim de vize pentru cetăţenii României, Mizsei a spus că este o problemă dureroasă şi a îndemnat autorităţile moldoveneşti să anuleze acest regim de vize. De asemenea, Mizsei a chemat Chişinăul să trateze România ca un stat al UE, cetăţenii organizaţiei bucurându-se de un regim fără vize pentru R.Moldova.
Pe de altă parte, decizia României de a extinde dreptul la cetăţenie, după evenimentele din 7 aprilie de la Chişinău, a atras numeroase preocupări în cadrul UE. După violenţele postelectorale de anul acesta din Republica Moldova şi după acuzele lui Vladimir Voronin la adresa României, preşedintele Traian Băsescu a susţinut un discurs în Parlament în care a cerut facilitarea condiţiilor de acordare a cetăţeniei române pentru moldoveni. Guvernul a modificat prin ordonanţă de urgenţă legea cetăţeniei acordând posibilitatea moldovenilor care au avut părinţi, bunici şi străbunici cu cetăţenie română, cărora li s-a luat în mod abuziv, să recapete acest drept.
Mai mulţi diplomaţi europeni au arătat că este un demers riscant, destabilizator şi lipsit de înţelepciune. În contextul acestor îngrijorări legate de perspectiva ca încă un milion de imigranţi săraci să poată intra în UE prin uşa din spate, ministrul român de externe Cristian Diaconescu a asigurat UE că deciziile nu se vor acorda colectiv, ci se vor lua în funcţie de fiecare caz în parte şi că mulţi solicitanţi nu se vor încadra în cerinţele prevăzute.
Reprezentantul UE pentru R. Moldova declarase într-un interviu pentru NewsIn, în 2007, că UE vrea ca România să îşi reformeze legea cetăţeniei, pentru a o face mai restrictivă. "Chişinăul nu ar vrea să vadă că cetăţenii moldoveni cer în masă cetăţenia română pentru a ajunge în UE. Pe de altă parte, Bruxelles-ul se aşteaptă ca România să îşi reformeze legea cetăţeniei într-un fel în care să restrângă bazele de acordare a cetăţeniei. La Comisie există o puternică preocupare privind posibilitatea de extindere a cetăţeniei la o mare proporţie de cetăţeni din afara Uniunii Europene", a declarat Kalman Mizsei.
Sursa: NewsIn