Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.06.2009

Partidele parlamentare de opoziţie au creat Consiliul Politic pentru Dialog şi Cooperare

Partidele parlamentare de opoziţie: Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Liberal şi Alianţa “Moldova Noastră” au anunţat luni, în cadrul unei conferinţe de presă comune constituirea Consiliului Politic pentru Dialog si Cooperare. În acest sens, liderii celor 3 partide Vlad Filat, Mihai Ghimpu şi Serafim Urechean au semnat Acordul de parteneriat politic în numele viitorului Republicii Moldova.

Liderul PLDM, Vlad Filat a declarat că această acţiune este în strictă conformitate cu angajamentele asumate faţă de alegatori de a veni la alegerile anticipate pe liste separate, dar cu acţiuni comune. „Crearea acestui consiliu demonstrează maturitatea politică a partidelor şi capacitatea lor de dialog şi cooperare pentru a asigura în urma alegerilor o guvernare de coaliţie democratică, în interesul cetăţenilor Republicii Moldova”, a spus Vlad Filat.

“Un an în urmă, am înaintat o iniţiativă similara de cooperare dintre cele trei partide. Evenimentul de astăzi demonstrează că noi am ajuns la maturitatea politică de a crea acest consiliu”, a remarcat Vlad Filat.

“În perspectiva alegerilor parlamentare anticipate, în vederea iniţierii unui dialog civilizat între putere şi opoziţie, între putere şi societatea civilă şi pentru a da un semnal clar de solidaritate politică, PLDM, PL şi AMN, exprimându-şi ataşamentul faţă de Constituţia Republicii Moldova şi faţă de regimul ei constituţional, au decis constituirea Consiliului Politic pentru dialog şi cooperare”, a declarat la conferinta de presa comuna, liderul Aliantei Moldova Noastra, Serafim Urechean.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a menţionat că aceste trei partide îşi asumă viitoarea guvernare şi promit să ducă un dialog civilizat cu viitoarea opoziţie parlamentară. “Credem că de această dată, electoratul va fi mai activ şi că a înţeles, după evenimentele din aprilie, că Republica Moldova are nevoie de o guvernare democratică”, a precizat Ghimpu.

Consiliul are în sarcină coordonarea acţiunilor celor 3 partide în timpul campaniei electorale pentru anticipatele din 29 iulie şi crearea unui front comun anticomunist, monitorizarea şi desfăşurarea unor alegeri libere şi corecte, mobilizarea electoratului democratic de a se implica activ în procesul electoral, instituirea unei guvernări reprezentative şi responsabile,  care va contribui la consolidarea instituţiilor democratice.
 
Din componenţa Consiliului fac parte liderii politici ai PLDM, PL şi AMN şi câte doi reprezentanţi ai fiecărei formaţiuni în parte. Consiliul se va întruni săptămânal sau în funcţie de necesitate şi va fi prezidat, prin rotatie, de liderii celor trei partide. Funcţia de secretar executiv al Consiliului va fi exercitată de vicepreşedintele AMN, Veaceslav Untilă. Totodată, Consiliul Politic va edita un Buletin informativ.

Din Consiliul Politic fac parte:
1.Mihai Ghimpu (PL)
2.Vlad Filat (PLDM)
3.Serafim Urechean (AMN)
4.Anatol Şalaru (PL)
5.Boris Vieru (PL)
6.Alexandru Tănase (PLDM)
7.Iurie Leancă (PLDM)
8.Veaceslav Unitlă (AMN)
9.Leonid Bujor (AMN)

cuvinte-cheie: alegeri | opoziţie

Comentarii (0)

 

Related news

Sus