Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.06.2009

Cursa pentru centrul politic in Moldova

Campania electorala pentru alegerile anticipate de pe 29 iulie din Republica Moldova a reinceput. Dupa dizolvarea Parlamentului ca urmare a esecului alegerii presedintelui tarii, noile liste electorale vor contine mult mai multe partide si, probabil, noi aliante, iar pragul electoral micsorat ar putea extinde numarul formatiunilor parlamentare.

In conditiile polarizarii extreme a politicii moldovene, miza campaniei electorale este reprezentata de centrul esichierului politic, de unde un partid sau o alianta moderata ar putea decide in ce parte se va inclina balanta puterii.

Scaderea la 5% a pragului electoral de acces in Parlamentul de la Chisinau, dar si polarizarea periculoasa a societatii moldovenesti dupa evenimentele de pe 7 aprilie au schimbat considerabil premisele confruntarii electorale care va avea loc la sfarsitul lunii viitoare. In conditiile retoricii radicale adoptate de cele doua mari tabere politice care s-au confruntat in si, mai ales, dupa alegerile din aprilie, situatia politica de la Chisinau ar putea intra, dupa votul din iulie, in acelasi tip de blocaj precum cel din prezent, iar consecintele unei astfel de situatii pot fi numai schitate revazand evenimentele dramatice din 7 aprilie.


"Ambele parti persista in strategii de polarizare acuta a societatii (...) care vor face chiar si mai dificila cooperarea intre partide in urmatorul Parlament, daca o forta de centru nu apare acum", apreciaza analistul Vladimir Socor intr-o analiza pentru fundatia conservatoare americana Jamestown.

In aceste conditii, atat Partidul Comunistilor (PCM), cat si formatiuni cu sanse mai putine au demarat o cursa pentru ocuparea – fie si prin surogate – a zonei moderate. Scopul: influentarea rezultatelor din iulie si, eventual, a situatiei postelectorale ce va implica un nou vot pentru desemnarea presedintelui republicii.

Necunoscuta "Marian Lupu"

Prima miscare politica spre centru a venit din tabara Partidului Comunist, chiar daca formatiunea lui Voronin nu a initiat-o, ba chiar a resimtit-o ca pe o lovitura.

Fostul presedinte al Parlamentului Marian Lupu, liderul din PCM cu cea mai mare credibilitate atat in Moldova, cat si in exterior, a demisionat din PCM, anuntand ca intentioneaza sa preia conducerea Partidului Democrat din Moldova (PDM), o formatiune care nu a depasit pragul electoral pe 5 aprilie.

Nici posibila alianta a PDM cu celelalte doua formatiuni neparlamentare – Partidul Social-Democrat (PSD) si Uniunea Centrista – nu poate fi o reteta sigura pentru succes. Cu siguranta insa, gestul politic al lui Lupu va avea o influenta asupra scorurilor celorlalte partide si mareste posibilitatea aparitiei celei de-a treia voci in Parlament.

Ce vor face Lupu si PDM in cazul in care vor intra in Legislativ ramane deocamdata un mister, considera analistul moldovean Oazu Nantoi, sef de proiecte la Institutul pentru Politici Publice de la Chisinau. Dincolo de suspiciunea electoratului cu privire la sinceritatea despartirii de Partidul Comunistilor, Nantoi atrage atentia si asupra rolului PSD, posibilul aliat al PDM, alaturi de Uniunea Centrista.

Comunistii isi cultiva aliati

Potrivit informatiilor lui Nantoi, in special in raioanele de provincie, comunistii ar fi mobilizat resursele, inclusiv pe cele financiare, pentru sustinerea PSD, cu scopul fragmentarii voturilor opozitiei si cel, inca nesigur, al cultivarii de pe acum a unui posibil aliat parlamentar.

O alta stratagema prin care PCM spera sa se apropie prin aliati de centru este si numirea in functia de vicepremier a presedintelui Partidului Popular Crestin-Democrat, Iurie Rosca. Acesta a devenit un aliat fidel al PCM si, din aprilie, un denuntator al "orchestrarii evenimentelor de pe 7 aprilie" de catre Romania, in colaborare cu Rusia – dusmanul extern reperat de Rosca pe vremea cand promova frenetic unirea Moldovei cu Romania.

Opozitia de la Chisinau merge pe liste separate

Opozitia de la Chisinau a anuntat crearea unui front anticomunist, precizand totodata ca acordul politic de colaborare nu va implica inscrierea pe o singura lista electorala. Partidul Liberal, Partidul Liberal-Democrat si Alianta Moldova Noastra, cele trei formatiuni care au rezistat incercarilor lui Voronin de a-l impune pe premierul Zenaida Greceanai in functia de presedinte, au decis sa colaboreze strans in perioada electorala, inclusiv in domeniul financiar, ajungand la concluzia ca pe liste separate vor avea mai multe sanse in fata comunistilor. Potrivit acordului politic, fruntasi ai celor trei partide se vor intruni saptamanal intr-un consiliu politic pentru a decide asupra strategiilor si tacticilor electorale comune.

"Avem in fata noastra o guvernare comunista totalitara. Din start e clar ca nici pentru aceste alegeri nu avem o televiziune publica, guvernarea foloseste toate resursele administrative. Ieri, la soldanesti, au adus din toate satele oameni cu autobuze unde au prezentat filmul «Atac asupra Moldovei» (realizat de autoritatile comuniste pentru a demonstra implicarea opozitiei liberale in organizarea violentelor din 7 aprilie – n.r.).

România Liberă

 

cuvinte-cheie: alegeri | Voronin

Comentarii (0)

 

Related news

Sus