Romania si Polonia au cerut statelor membre UE, la ultimul Consiliu European, sa isi desemneze observatori pentru alegerile din R. Moldova, fiind importanta o monitorizare atenta si din timp a acestui proces, a declarat la Realitatea FM ministrul de externe al României Cristian Diaconescu.
"Avand in vedere antecendentele electorale in R. Moldova si recentele decizii ale UE, procesul electoral va fi urmarit cu cea mai mare atentie. Vreau sa va spun ca la ultimul Consiliu European, impreuna cu ministrul de externe polonez, am solicitat
statelor membre sa-si desemneze observatori pe toate posturile puse la dispozitie Oficiul pentru Drepturile Omului si Institutii Democratice (ODIHR), care, ca si OSCE, are mandat din partea comunitatii europene pentru observarea alegerilor, in general", a spus seful diplomatiei romane.
Ministrul de Externe a subliniat importanta unei monitorizari vigilente din partea statelor membre ale UE. "Dorim o prezenta atenta pe intreg parcursul electoral, cat se poate de devreme inainte de procesul electoral, pentru ca, dupa cum stiti, daca se produc nereguli, acestea au loc inainte de momentul electoral, si pentru a observa in ce masura egalitatea de tratatment in ceea ce priveste accesul la mijloacele de informare este asigurata", a punctat seful MAE.
"Aceasta nu este o idee a Romaniei, aceasta este o decizie a UE pusa pe hartie si considerata o conditionalitate in acest moment in ceea ce priveste viitorul relatiei dintre R. Moldova si UE", a mai precizat ministrul.
Si secretarul de stat in MAE Bogdan Mazuru, care s-a intalnit marti cu reprezentantul special al UE pentru R. Moldova, Kalman Mizsei, i-a transmis acestuia ca Romania sustine apropierea Chisinaului de UE si reformele democratice, dar ca un pas esential este organizarea de alegeri libere si corecte.
Intrebat daca recent au existat consultari cu Rusia in ceea ce priveste situatia din R. Moldova, Diaconescu a spus ca nu, dar a aratat ca ar putea aborda acest subiect cu Serghei Lavrov, la reuniunea de vineri a ministrilor de externe NATO cu omologul lor rus, in Corfu. "Macar ca suntem vecini de banca, avand in vedere alfabetul, si tot vom avea o discutie", a spus ministrul.
Solicitat sa precizeze daca va discuta cu Lavrov si despre cooperarea energetica, ministrul a spus ca este important ca acest subiect sa fie abordat cu Rusia si a reamintit ca ministrul Economiei Adriean Videanu a lansat deja un dialog in acest sens. Diaconescu a spus ca va aduce si el in discutie cooperarea directa cu Rusia in domeniul energetic, dar ca la reuniunea de la Corfu principalele teme vor fi cele de securitate regionala.
Ministrii de externe din tarile membre NATO si Rusia se intalnesc la sfarsitul saptamanii in insula greceasca Corfu pentru a dezbate mijloacele de relansare a dialogului politic si a cooperarii militare.
Sursa: România Liberă