Singurul partid comunist din lume aflat la putere in urma unor alegeri libere se afla in Republica Moldova si are sanse sa mai castige un mandat, fiindca are de partea sa televiziunea de stat, pe care o foloseste, ca odinioara partidul lui Iliescu, doar in propriul folos. Oamenii de la tara, care reprezinta electoratul disciplinat din Republica Moldova, vor fi si principalii votanti la alegerile de la sfarsitul lunii viitoare. Pe ei se bazeaza Vladimir Voronin, presedintele comunistilor, fiindca pe ei ii poate convinge ca opozitia este corupta si mincinoasa, ca europenii sunt prea departe sa-i ajute sau ca doar fratele mai mare ii poate salva de la foamete. Ceilalti, studentii, elevii, intelectualii, sunt deja in vacanta, iar experienta alegerilor din aprilie este deja amara pentru multi dintre ei. Revolta lor impotriva comunistilor care au manipulat si masluit voturile a ramas doar un gest simbolic, pe care europenii l-au ignorat.
Uniunea Europeana nu a fost impresionata de represiunea de la Chisinau cu trei morti si 300 de arestati maltratati de politie, continuandu-si discutiile cu oficialii moldoveni ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic. Mai mult chiar, oficialii europeni ofera Chisinaului, in aceste conditii de suspendare a democratiei, negocieri pentru un acord de aderare. Comunistii lui Vladimir Voronin pot trage foloase acum, inaintea alegerilor, deopotriva dinspre Moscova si dinspre Bruxelles. Fratele mai mare de la Est vegheaza vigilent asupra satelitilor sai, nu-i lasa de capul lor, ii ajuta sa supravietuiasca si, la nevoie, foloseste munitie de razboi pentru a-i salva din mainile occidentalilor, asa cum a facut in Georgia sau cum ar putea face oricand in Republica Moldova. Pregatirile sunt gata: aeroportul de la Tighina a fost refacut cu cele mai noi dotari si poate primi in aceeasi masura avioane militare si civile. Pe 7 aprilie, de pilda, ziua marii revolte de la Chisinau, aici au debarcat doua divizii rusesti de parasutisti.
Uniunea Europeana stie cat de alunecos este terenul in Basarabia si incearca sa valseze cu Ursul pe gheata, dar pojghita este subtire. Vladimir Putin i-a promis bani multi si lichizi presedintelui moldovean dupa ce l-a primit la Moscova cu mai putin de o luna inaintea alegerilor si s-a pozat cu el in semn de mare sustinere. Totusi, Vladimir Voronin nu a semnat inca nici un fel de acord cu Rusia, ceea ce inseamna ca favoritul Moscovei ar putea avea parte de-a lungul campaniei electorale si de alte gesturi de bunavointa. Intre timp insa, opozitia de la Chisinau nu primeste de la Bucuresti nici macar declaratii favorabile sau discursuri mobilizatoare. Nici oficialii Guvernului, nici cei ai Presedintiei nu le-ar putea face bezele, insa pe liderii partidelor autohtone, pe senatori sau deputati nu-i opreste nimeni sa-si manifeste solidaritatea cu proeuropenii de peste Prut, daca ar fi interesati de modernizarea fostei provincii romanesti. Dar ei sunt interesati doar de ei insisi.
Sursa: România LIberă
Vanitosi de duzina si combinagii de conjunctura, politicienii romani nu vor sa stie ce da Moldova rusilor in schimbul celor 500 de milioane de euro pe care le primeste de la Moscova. Nu vor sa stie cum va trece de criza acest stat aflat in colaps economic. Nu vor sa stie despre bataliile care se dau dincolo de Prut intre europenisti si rusofili. Nu vor sa stie ca peste o luna au loc din nou alegeri generale in Republica Moldova si se poarta ca si cum aceasta tara nu exista.
Moldova exista pentru politicienii romani doar in propaganda, in alegeri sau discursuri de parada. In realitate, e o tara de care fac abstractie adesea, in aceeasi masura, oficialii romani, ca si cei din Uniunea Europeana.